Вечер на Нерон в Божурище

2243 преглеждания

Вечер, посветена на художника Димитър Казаков – Нерон се проведе на 11 май /четвъртък/ в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1934” - гр. Божурище. Събитието беше организирано от читалищното настоятелство и премина под надслов „Художникът на светлината”.  Водеща беше Димитра Йонкова - ръководител на Детско Творческо Ателие към читалището.

Вечерта откри професор Аксиния Джурова, която представи Казаков като човек и творец, както и заинтригува гостите с интересни моменти и случки от живота на художника. Паралелно с разказите и спомените на г-жа Джурова, бяха прожектирани документални кадри, видео материали и слайдшоу с едни от най-знаковите за творчеството на Нерон картини.

След презентацията, гостите имаха възможността да се насладят на изложбата на талантливи художници от община Божурище, озаглавена „Казаков през очите на младите”. Част от творбите са дело на учениците от СУ „Летец Христо Топракчиев” по проекта „Твоят час”, с ръководител Силвия Шосева. Бяха изложени и картини, направени от деца, посещаващи Детско Творческо Ателие към НЧ „Христо Ботев 1934”, както и творби от други художници. Картините се продаваха с благотворителна цел, като събраните средства ще подпомогнат реставрацията на рушащия се стенопис на Нерон пред читалището.

Сред официалните гости на събитието бяха съпругата и дъщерята на Димитър Казаков, както и кметът на община Божурище Георги Димов, който отбеляза, че работата по възстановяването на стенописите ще започне в най-скоро време, след санирането на жилищната сграда, върху която се намират.

Ивайло Ивайлов