Готов e първият участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница

1242 преглеждания

Изградени са два пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“

Готов е първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет. Строителните работи по директното трасе завършиха половин година по-рано от предвиденото по договор и шофьорите вече преминават по него, съобщиха от АПИ. Модернизацията на първокласния път I-8 Драгоман - Сливница /от км 15+500 до км 32+447,20/ започна през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

Изградени са два пътни възела „Сливница 1“ и „Сливница 2“, които са с енергоефективно осветление, като броя на всички големи съоръжения е 11, включващи 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране и армонасипни стени.

За опазване на биоразнообразието в района на Алдомировското блато са направени пътеки за влечуги, които ще преминават през специално изградени за тази цел проходи/водостоци под магистралата. Поставени са шумозаглушителни стени и мрежи за птици, а каломаслоуловители ще пречистват повърхностните води от трасето в района Алдомировското блато.

С модернизацията на участъка се увеличава капацитетът на пътя и се повишава безопасността на движение.

Изпълнител е „ГБС Инфраструктурно строителство“. Стойността на договора е 117 360 358,22 лв. с ДДС, а срокът за завършване по договор е май 2021 г. Строителният надзор е осъществен от „План Инвест Калотина“ ДЗЗД, в което участват: „План Инвест Пловдив“ ЕООД, „ПН Консулт 2017“ ЕООД и „Сърч Корпорейшън“ СРЛ (Румъния). Техният договор е за 2 232 360 лв. с ДДС.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина” - София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски”.

АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница, и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента. В момента продължава строителството на 14,5 км - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман /от км 1 до км 15+500/. Строителните работи започнаха през февруари т. г. и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Проектът се финансира от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. Изпълнител е СТРАБАГ БПА ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 165 млн. лв.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.

Източник и снимки: АПИ

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук