Делегация от Република Сърбия е на посещение в община Костинброд

632 преглеждания

По повод трансграничното сътрудничество между община Костинброд, община Търговище и Република Сърбия

В дните 16-18 март 2022 г., делегация от Република Сърбия е на посещение в община Костинброд, по повод трансграничното сътрудничество между община Костинброд, община Търговище i Република Сърбия.

Наташа Димитровска - заместник-кмет на община Търговище, Мария Спасич - общински съветник в община Търговище, Радоица Кушиц - мениджър проект, служители от община Търговище и членове на доброволно формирование за овладяване на бедствия и кризи участват в тридневно обучение по проект „Прилагане на smart политики за управление, мониторинг и превенция на околната среда”.

Ръководството на община Търговище и Република Сърбия бе прието в кабинета на кмета на община Костинброд - Трайко Младенов. На срещата присъстваха и зам.-кметовете инж. Теодора Гогова и Александър Ненов.

Договорът между двете общини е в изпълнение за безвъзмездна помощ RD-02-29-216/03.12.2020  за проект № CB007.2.31.141

„Implementation of smart policies for management, monitoring and prevention of the environment ”/ „Прилагане на smart политики за управление, мониторинг и превенция на околната среда”/ , финансиран по Програма за ТГС Интеррег - ИПП България - Сърбия.

Проектът цели съвместно внедряване на интелигентни политики за управление, мониторинг и опазване на околната среда в трансграничния регион на общините Търговище, Р. Сърбия и Костинброд, Р. България. Изпълнението му ще донесе ползи за над 22 000 души, които живеят от двете страни на границата. С изпълнението на планираните учения, създаването на обща платформа за обмен на данни и закупуването на специализирано оборудване, заложени в проекта, целим да постигнем по-бърза и ефективна реакция в случай на възникване на извънредна ситуация. Същевременно с осъществяването на обмен на добри практики, както и приемането на европейски стандарти целим засилване на политиките в областта на околната среда, водейки до устойчивост при опазването на околната среда. До края на 2022 година община Костинброд по проекта ще се закупи техника за защита от бедствия и аварии.

Участниците в проекта посетиха Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- гр. Костинброд. В пожарната в град Костинброд гостите от Сърбия се срещнаха с началника на РСПБЗН - главен инспектор Никола Стоичков. След като разгледаха част от оборудването в районната служба, делегацията от Сърбия видя и помещението, в което е ситуирано Доброволно формирование „Феникс“ и оперативния център за видеонаблюдение на община Костинброд.

Проектът между двете общини предвижда да бъдат проведени 6 обучения, обхващащи всички целеви групи и заинтересовани страни. От българска страна обученията се провеждат в малкия салон на НЧ „Иван Вазов-1947“.

Двете общини предвиждат създаване на  трансгранична мрежа от доброволци и тяхното обучение за действия при бедствия и кризи. Увеличаване на знанията на населението за управление и реагиране в случай на бедствия и кризи, обществена ангажираност и осъзнаване на значението на защитата на околната среда като цяло, рационалното използване на природните ресурси и предотвратяването на риска от бедствия и аварии.

И не на последно място доставянето на  техническо оборудване за превенция и реакции при бедствия, кризи и катастрофи.

Това е поредния спечелен проект по трансгранично сътрудничество на община Костинброд с братска община от нашата съседка - Република Сърбия.

„Прилагане на smart политики за управление, мониторинг и превенция на околната среда” между България и Сърбия ще се отрази положително на трансграничния район и местните общности.

Проектът ще увеличи шансовете на младите хора в намирането на решение и навременна реакция при кризи и бедствия.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук