Делегация от община Костинброд се срещна с представители на българското малцинство в Мишколц, Унгария

718 преглеждания

Делегацията посети българските кътчета в големия унгарски град

Делегация в състав Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, заедно с инж. Теодора Гогова - зам.-кмет на община Костинброд, Димитър Георгиев - ръководител на Общински инспекторат и Симана Марковска - представител на Югозападното сдружение на общините се срещнаха с представители на българското малцинство в Унгария.

Едни от най-доказалите се българи в унгарската държава посрещнаха групата от Костинброд с български книги и български песни, и ги разведоха из български кътчета в големия унгарски град.

След работната среща с областната администрация в град Мишколц и окончателните презентации по транснационалния проект „БРИДЖ“, се проведе така планираната и очаквана среща между българската делегация и видни представители от българското малцинство в Унгария.

Посланикът на България в Унгария - Христо Полендаков и почетния консул - Йордан Бочков организираха осъществяване на работната среща между българите от двете държави.

Представителите на българите в Унгария водени от председателя на българското малцинствено самоуправление в окръжен град Мишколец - Янош Валчеи и една от най-дългогодишно живеелите в Унгария наша сънародничка - д-р Мария Николаева, се видяха с костинбродската делегация в ранния следобяд на 25 март.

На срещата присъстваха и дългогодишно живеещи в Мишколц и съседните градове българи, които бяха на различна възраст, с различни професии и различни истории. Още при започването на срещата представителите на делегацията от община Костинброд получиха подарък - книга „Минало Непреминало” за живота и историята на живялата над 60 години в Унгария, но незабравила българския си корен и българщината - д-р Мария Николаева.

Тя подари книгата на български - за членовете на делегацията и няколко екземпляра на унгарски език за костинбродското Първо ОУ „Васил Левски”, в което се изучава унгарски език.

Българските домакини заведоха делегацията от община Костинброд на няколко места в община Мишколц, които са изключително свързани с българщината и носят прилагателното „българско“ в техните имена.

В Мишколц преди много десетилетия българите, които са били много повече - с обособена българска общност са населявали квартал, който и до днес носи името „Българската земя“.

Спирката на градския транспорт в „Българската земя“ се нарича „Българската спирка“. В този квартал едно училище, в което вече българските деца са много по-малко отпреди години се казва „Българското училище“.

На стената на училището има паметна плоча, на която се споменава, че земята под него е била на български градинари. В това училище - на 24-ти май се събират българите от региона, за да честват празника.

Любезните домакини заведоха гостите и в църква „Свети Наум“, разположена в централната част на унгарския град, която носи наименованието „Българската църква“.

Свещеникът, обслужващ църквата, разказа нейната история, свързана с Балканите и историята на чудодейната икона на Света Богородица, която дава сила на бездетни семейства.

В „Свети Наум” - момичето с унгарско име, но с български произход по баща - Моника Жекова изпя като подарък за българските гости - „Хубава си моя горо”.

Иво Рашев, който живее от 30-години в Унгария и д-р Мария Николаева разказаха и как преди 26 години се е изградило малцинственото самоуправление в Унгария.

До 1998 г. - д-р Николаева е била председател на съвета на българското малцинство, а след това тази задача поема -  Янош Валчеи.

Д-р Николаева е почетен гражданин на град Мишколц и заслужил гражданин за съхранението, развитието и утвърждаването на българщината в Унгария.

Нейният съпруг Миклош Мажаров е бил уважаван и талантлив художник, който е с баща българин от село Драганово, Велико Търново.

Негова паметна плоча е поставена на видно място на фасадата на сграда в центъра на Мишковец.

След смъртта му, д-р Николаева учредява награда, която предоставя на заслужил унгарски художник всяка година в унгарския град. Над 10 години всяка година тя поощрява талантлив художник, с едно основно изискване - след наградата художникът задължително да организира изложба.

Делегацията от България имаше още една важна задача - те носеха корени български рози, в саксии с българска земя, които подариха на българите в Мишковец. Рози, които да засадят в градините в домовете си, в дворовете на българското училище и българската църква. Този жест беше с поклон и уважение към българските градинари, които преди векове са донесли славата в земеделието и градинарството в българските земи. Всички българи от българското малцинство, които през този силен и наситен с българщина ден бяха с делегация получиха живи български рози, които да посадят на унгарска земя.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук