Делегация от община Костинброд участва в проект по програма „Европа на гражданите“ с посещение в Унгария

658 преглеждания

Кметът на община Костинброд - Трайко Младенов, неговият заместник - инж. Теодора Гогова, Димитър Георгиев - ръководител на Общински инспекторат и Симана Марковска - представител на Югозападното сдружение на общините са на посещение в Унгария.

Проектът е в посока трансграничните взаимоотношения като Унгария е домакин, с участие на представители от двойките страни - България/Сърбия , Словакия/Унгария, Словения/Италия, Латвия/Литва , Португалия/Испания.

Посещението в унгарската страна е с активната помощ на Министерството на външните работи и посолството на Република България в Унгария.

Посоката на община Костинброд е завързване на контакти с унгарски общини - с цел бъдещи съвместни проекти и побратимяване. Мащабността на проекта е обмен на добри практики в сферата на трансграничното сътрудничество и възможност продължаване на взаимоотношенията в сферата на бъдещи проекти.

На 21 март, делегацията от община Костинброд бе приета в посолството на Република България в столицата Будапеща, Унгария. Ръководството на община Костинброд се среща с Негово превъзходителство Христо Полендаков - посланик на Република България в Унгария. Негово превъзходителство запозна гостите от община Костинброд  с инициативи, които той е организирал в Унгария през последната година.

На 22 март, посланикът и представители на община Кишпещ поканиха делегацията на откриване на българска чешма в град Кишпещ, който е в близост до Будапеща. Чешмата е изградена в междублоково пространство, в непосредствена близост до училище и детска градина.

Община Кишпещ е част от Будапеща. Тя се води 19 район на столицата. В Кишпещ има българско малцинство, които са наследници на българските градинари.

Градинарите през 19-ти век, около времето на Освобождението на България, са дошли в Унгария с три важни неща - знания, трудолюбие и сортови семена. Българските градинари се заселват в околностите на градовете Будапеща, Сегед и Мишколц. Те са давали знанията си на месните унгарски общности, наемали са земи, които са обработвали и засаждали. А в последствие като са замогнали някой си купили земи и емигрирали.

Българите били от две големи български села: Доганово и Поликраище, област Велико Търново.

Едни от инициативите на посланика с Местната власт и с общността в община Кишпещ са свързани, именно в посока на насаждане на различни култури и в общи дейности по отглеждането им, и събирането на продукция.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук