Днес е ден на национален траур в памет на жертвите от село Хитрино

1196 преглеждания

С решение на Министерския съвет днес е ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В трагедията загинаха 7 души, а близо 30 бяха ранени, като двама от тях са в критично състояние към момента. Имената на загиналите все още не са обявени официално.

В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

След смъртоносните взривове, близо 1000 души от село Хитрино са евакуирани и е обявено бедствено положение докато приключи операцията по преместването на цистерните. Очаква се блокадата на селото да продължи поне 10 дни, а до 4-5 дни румънски кранове трябва да пристигнат, за да изтеглят опасните цистерни.

Днес ще се проведе и извънредно заседание на Министерския съвет. На него ще се разгледат мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино, като се отлага и връчването на мандата за съставяне на кабинет на Реформаторите за вторник. 

Активирана е банковата сметка за бедствия (IBAN: BG64UNCR 76301078660913; BIC: UNCRBGSF), както и дарителския телефон 1466. 

EspressoNews