Драгоил с нова функционална сграда на кметството

4402 преглеждания

На 17.09.2016 г., в село Драгоил в присъствието на кмета на община Драгоман, г-н Андрей Иванов бе открита новата сграда на кметството. Кметския наместник на Драгоил, г-жа Ангелина Будинова благодари за новата придобивка и подчерта, че като кметски наместник има привилегията да работи в съвсем друга функционална среда, което от своя страна ще подобри и качеството на услугите, които съселяните ще получават. Г-н Иванов подари икона на св. Георги, който е покровител на селото и пожела здраве и благоденствие за всички жители на селото и района.

Село Драгоил е едно от съставните села на Община Драгоман, намира се на 6 км. от град Драгоман. В близост до селото преминава международен път Е-80 и жп-линията, свързващи Западна Европа и Близкия изток. Драгоил принадлежи към историко-географската област Бурел и е разположено в планински район, сред най-южните възвишения на Западна Стара планина. Селото е от пръснатия тип селища - състои се от пет махали (Крива бара, Гердина, Додан, Златкова и Долна махала), отстоящи на известно разстояние една от друга. Най-високият връх в селото е Видим - 965 м. Населението на Драгоил към 2015 г. наброява около 30 души (с постоянен и настоящ адрес).

Районът на село Драгоил е населяван от дълбока древност. Доказателство за това дават множество артефакти, разкрити в границите на селското землище. Най-стари са останките от тракийската култура. Вероятно от тракийско време е намиращата се западно от селото надгробна могила, наричана от местните „Дупна могила“, по изкопаната в нея дупка. През землището на село Драгоил минава главният римски път "Via militaris" , който прекосява диагонално Балканския полуостров, като минава през Белград, Ниш, София, Одрин и стига до Константинопол. Селото приема за свой покровител св. Георги, като и селската черква носи името на светеца - "Св. Георги Победоносец" . В днешния си вид тя е обновена през 2002 г., с доброволен труд и средства на местните жители.

Елисавета Георгиева