Драгоман отпразнува 50 години от обявяването си за град

1593 преглеждания

Тридневни тържества по повод юбилея

С богата тридневна програма в Драгоман честваха 50-годишнината от обявяването на селището за град. По решение на Общински съвет-Драгоман, всяка последна събота на месец август се отбелязва като ден - празник на града. Поводът за това решение е, че на 29 август 1969 г., с указ на Министерски съвет, населеното място е провъзгласено за град.

Началото на тридневните празненства бе поставено на 29 август с тържествена сесия на Общински съвет-Драгоман. И тази година, организаторите от Община Драгоман се бяха погрижили за доброто настроение и на своите най-малки жители. На централния площад в града, малчуганите се насладиха на забавна детска програма, с много танци, игри и любими анимационни герои. Празничният ден завърши с концерт на рок и поп звездите Дичо и Теди Кацарова. Отделено бе внимание и на кампанията „Мечта за дете“.

На 30 август тържествата продължиха с изпълнения на танцови и музикални състави от читалищата в Драгоман, както и гостит от Република Сърбия, сред които състави от Бела Паланка, оркестър „Тик Так Бенд“ и група „Трубачи“.

Кулминацията на тържествата по повод юбилея на Драгоман бе в събота, 31 август. Денят започна със забавления за най-малките.

От 17:30 ч. се състоя и традиционния за деня водосвет в храм „Свети архидякон Стефан“, оглавен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, свещеник Асен Асенов, предстоятел на храм „Св. Стефан“, йеромонах Макарий, игумен на Неделишки манастир „Св. Атанасий“ и дякон Георги Читалов.

В изпълнения с миряни храм, в присъствието на кмета на града Андрей Иванов, заместник-кметовете Емилия Милушева и Лидия Банкова-Найденова, секретарят на община Драгоман Марина Асенова, Тодор Костов, началник агенция Митници, кметът на община Цариброд  Владица Димитров, множество официални лица и граждани, Белоградчишкият епископ Поликарп благослови събралото се множество и пожела здраве, успехи, благоденствие, просперитет на Драгоман, неговите жители и цяла България. Той подари и икона на Св. Богородица - „Вратарница“ на кмета на община Драгоман с пожелания Божията Майка да закриля и пази жителите на Драгоман.

Официалната част на празненствата продължи на сцената пред читалището. В своето приветствие кметът Андрей Иванов поздрави жителите и гостите на Драгоман по повод юбилея и изрази своята увереност, че градът и общината ще продължат да се развиват като едно модерно и привлекателно място за живот и реализация, с което всички драгоманчани могат да носят с любов и гордост в сърцата си. Той пожела здраве, късмет и благоденствие на всички и весел празник.

По повод празника Драгоман получи поздравления и от национални и местни институции, представители на обществени организации, бизнес и други.

Официални гости на събитието бяха епископ Поликрап, Любен Кънчев - зам. министър на туризма, Николай Борисов - заместник-областен управител на Софийска област, Георги Костов - директор на Агенция „Митници”, Константин Томанов - секретар на Централната комисия за борба с противообществените прояви на децата, Росица Иванова - началник на РУО-София регион, кметовете на Цариброд, Сливница, Костинброд, Петърч, Десилава Василева - управляващ директор на Еспресо Медия и други.

Празничната програма продължи с изпълнения на местни самодейни състави, латино танци с Раул Торес, Берковската духова музика и поп-фолк дивата Галена.

По традиция кулминационната точка на тържествата сложи впечатляващо пиротехническо шоу.

EspressoNews