Жители и гости на община Костинброд се поклониха пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

587 преглеждания

Пред паметника на загиналите във войните в Бучин проход

За поредна година, Община Костинброд организира тържествено честване и отдаване почит на загиналите за свободата на България. Събитието се проведе на 2 юни, пред паметника на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

Всички гости бяха посрещнати от кмета на село Бучин проход – Бойко Борисов. Там те заедно с другите присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свобода от с. Бучин проход и околията. В церемонията взе участие и Военно Формирование 34 420 – Костинброд.

Военнослужещите, ръководени от майор Донев поднесоха венци от община Костинброд и Общински съвет-Костинброд, а всички присъстващи положиха цветя пред паметника на незнайния воин.

Отец Лъчезар отслужи заупокойна литургия в почит на загиналите от войните и церемонията завърши с тържествена заря в небето.

На церемонията присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, неговият заместник – Александър Ненов, подполковник Александър Георгиев – командир на военно формирование 34 420 – Костинброд, общинските съветници  Камелия Велкова, Анелия Велева и Димитър Григоров.

Кметът Младенов заяви в речта си, че в дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим думи като „Отечество“, „Родина“, „Майка България“.

Кметът на Бучин проход Бойко Борисов в своята реч, заяви радостта си, че именно в село Бучин проход се почита Денят на Ботев. „Жители на селото са дали живота си за Отечеството! Те са оставили жени и деца, за да се сражават за родината си и много от тях завинаги са останали по бойните полета.“

Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук