За втора поредна година бяха връчени Наградите на Областния управител за постижения в областта на просветата и културата по повод 24 май

1365 преглеждания

За втора поредна година бяха връчени Наградите на Областния управител на Софийска област за постижения в областта на просветата и културата по повод 24 май.

Церемонията в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се превърна в събитие, изпълнено с много вълнение, усмивки и приятни емоции, както за наградените, така и за гостите и домакините.

Под звуците на химна на българската просвета „Върви, народе възродени!” г-жа Росица Иванова и ръководството на Областната администрация посрещнаха най-заслужилите дейци, развиващи читалищна, образователна, културна и просветна дейност.

Обръщайки се с нескрито вълнение към тях, Областният управител изтъкна, че именно те са устоите на обществото, от които започва покоряването на света на знанието и науката, развитието на икономиката на страната ни като цяло, и развитието на българските многобройни таланти, прославящи България пред света.

„Продължавайте все така, имайте още много успехи, които да ви следват винаги, радвайте се на любовта на вашите ученици и публика, не спирайте да поддържате и развивате българската просвета, култура и образование, и давайте цялата си любов на вашите възпитаници”, пожела г-жа Иванова.

Сред официалните гости на церемонията бяха г-жа Ирена Соколова – заместник-председател на Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание, г-н Николай Андреев – бивш посланик на Република България в Ливан, кметовете на общините Сливница, Ихтиман и Копривщица – г-н Васко Стоилков, г-н Калоян Илиев и г-н Генчо Герданов, г-н Христо Андреев – началник на РИО-София регион.

На свой ред г-н Николай Андреев определи присъстващите като новите будители на България, на които обществото разчита за формиране на характера, поведението и знанията на всеки човек. „Професията ви е изключително достойна и заслужава възхищение от нашето общество, за което всички ние ви поднасяме огромна благодарност. Но вие се ползвате и с благодарността и обичта и на вашите възпитаници, което е най-голямото признание за вашата работа”, завърши г-н Андреев и пожела успех в благородната им дейност.

След като присъстващите в залата се насладиха на музикалното изпълнение на талантливата Йоана Христоскова от град Годеч, церемонията продължи с връчването на наградите за дейците от областта на образованието в Софийска област.

 

Приза за „Най-добре работещо училище от Софийска област за 2015-2016 учебна година” заслужено грабна СОУ „Христо Ботев“ - гр. Ихтиман. Г-жа Маргарита Божкова Миланова, директор на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”-  гр. Сливница, стана носител на отличието „Директор на 2015-2016 учебна година” от Софийска област, а връчената й от г-жа Иванова грамота е „с благодарност и признателност за дългогодишната й и всеотдайна професионална дейност за развитието на образованието в община Сливница и в Софийска област”.

Г-жа Елена Ножарова, директор на ОДЗ „Вяра, Надежда и Любов” - с. Горна Малина си тръгна с наградата „Директор на детска градина на 2015-2016 учебна година”, а г-жа Венета Терзийска, която е старши учител в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” -  гр. Ботевград – бе отличена за най-добър „Учител на 2015-2016 учебна година” от Софийска област.

Благодарност и признателност за дългогодишната му и всеотдайна професионална дейност за развитието на образованието и отличие от Областния управител в категория  „Експерт в областта на образованието на 2015-2016 учебна година” получи и г-н Рангел Рашев, който е старши експерт по „Организация на средното образование” в РИО-София регион.

Настроение в залата внесоха и песните, изпълнени от Детския състав при НЧ „Слънце 1879”-гр. Ихтиман.

Церемонията по връчването на Годишните награди на Областния управител по случай 24 май продължи с отличията, присъдени на читалищни дейци и самодейци.

НЧ „Слънце 1879” - гр. Ихтиман бе удостоено с приз  „Читалище с най-богата културна програма и активна дейност през 2016 г.”.

Г-жа Таня Лулчова Илкова, библиотекар в НЧ „Надежда 1900” - с. Чавдар и г-жа  Пенка Боянова, ръководител на Школа по изобразително изкуство „Захарий Зограф” към Читалище-паметник „Отец Паисий 1859” - гр. Самоков, получиха наградите „Най-изявен деец в областта на културата” като знак на признателност за дългогодишната им и всеотдайна творческа дейност за развитието на културата и библиотечното дело в община Чавдар и развитието на културата и изкуствата в община Самоков и Софийска област.

Беше отличен и Младежкият духов оркестър и Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев 1884” гр. Ботевград в категория  „Най-изявена самодейна формация през 2016 г.” от Софийска област.

Журналистът Любомир Кузев от гр. Долна баня, отразяващ новини и събития от региона, бе отличен от Областния управител като „Най-изявен журналист от регионална медия през 2016 г.” в знак на признателност за дългогодишната му и всеотдайна творческа дейност за развитието на културата и медиите в Софийска област и за активната му гражданска позиция.

 

Гостите на церемонията бяха зарадвани и от неподражаемото изпълнение на Групата за автентичен фолклор в състав: г-жа Лина Чалъкова, г-жа Гюлка Каназирова и г-жа Петрунка Бикова при НЧ „Васил Левски-1937”-село Алино, община Самоков, които получиха грамоти от Областния управител.

Ръководителят на Школа по акордеон към Читалище-паметник „Отец Паисий 1859” - гр. Самоков - г-н Георги Машов също получи грамота от Областния управител по случай Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура - 24 май 2016 г., и в знак на признателност за дългогодишната му и всеотдайна творческа дейност за развитието на културата и изкуствата в община Самоков и в Софийска област.

Носител на грамота, връчена от Областния управител, стана и Г-н Кирил Славов, директор на ПГ „Константин Фотинов” гр. Самоков.

 

Всички наградени поднесоха своите адмирации към провеждането на церемонията. Те не скриха, че приемат като изключително високо признанието, което получават, благодарение на Наградите на Областния управител на Софийска област за постижения в областта на просветата и културата и по повод 24 май.

На свой ред Областният управител изтъкна, че целта на ръководството на Областната администрация е с раздаването на призовете да бъде стимулирано развитието на образованието и културата в Софийска област, както и да бъдат поощрени и мотивирани работещите в тези сектори за техните постижения и отдаденост.

 

Източник: Пресцентър на Областна администрация Софийска област