За екзопланетите и науката в „Дългият път към звездите” с проф. Владимир Божилов и Димитър Узунов

2220 преглеждания

Репортаж на Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

Възможно ли е да не сме сами в Космоса? Има ли наистина някъде там планети, където би могъл да се зароди живот? Как да спасим Земята от самоунищожение и как можем да предотвратим природния катаклизъм, към който човечеството се е запътило?

Отговор на всички тези интригуващи въпроси даде спектакълът „Дългият път към звездите“, тази сряда, четвърти март. Само ден след националния празник на България, уникалното по рода си представление събра малки и големи почитатели на науката в зала „Славейков”, във Френския институт в София.

„Дългият път към звездите“ е интерактивен спектакъл, който по забавен, находчив и достъпен начин ни запознава с последните достижения на космическите науки. Съчетавайки в себе си научна лекция и стендъп комедия, необикновеното представление не само отвежда зрителите на пътешествие в далечния Космос, но и ги кара да се замислят за нашата планета-майка Земя: Какво трябва да направим, ако искаме да я спасим, а с нея и цялото човечеството? Опазване на природата, екология, климатични промени, теории за глобалното затопляне, защо е важно да изследваме Космоса и да се инвестира в астрономически проучвания - това е само малка част от темите, които интерактивният звезден спектакъл отново засегна.

В основата на проекта „Дългият път към звездите“ стоят двама амбициозни българи, които, подкрепени от Столична община, дирекция „Култура“, го реализират за първи път през 2018 година - актьорът и геофизик Димитър Узунов и астрофизикът Владимир Божилов, преподавател в катедра „Астрономия“ на Физически факултет на Софийски университет, които с помощта на италианския режисьор Андреа Брунело забъркват цветен коктейл от наука, театър и комедия. Така, в шоуто, превъплътени съответно в ролите на ентусиазирания професор Джон Ел Иванов, който иска да види човечеството час по скоро на нова планета, и в тази на Денеш Наги, водещ на популярното ток-шоу „Да говорим открито“, чиито пиперлив език не се страхува от нищо, двамата за пореден път кръстосаха шпаги в затаяващ дъха двубой на умовете.

Предварително определен победител обаче в сценария нямаше. И тук идва любопитното - никога няма. По своята същност спектакълът е иновативен не само за България, но и за цяла Европа, тъй като действието пряко зависи от публиката, която, за разлика от едно традиционно театрално представление, не само наблюдава случващото се на сцената, а активно участва в него, във всеки един момент. От това зависи и самият финал, който винаги е изненадващ. Това означава, че ако някой зрител реши да отиде още веднъж да гледа спектакъла, е почти сигурно, че ще стане свидетел на съвършено различен завършек.

В края на представлението д-р Владимир Божилов, вече излязъл от образа на лирическия си герой, покани публиката да посети ежеседмичния безплатен кръжок във Физическия факултет на Софийски университет „Климент Охридски“, където всеки четвъртък от 19:30 ч. български учени и професори от университета представят най-новите си научни проекти.

За съжаление, в България професии като астроном и астрофизик са все още недооценени. Не е тайна, че стартовото заплащане е доста под средната заплата за страната, условията за труд са лоши, средства за нова апаратура липсват, затова и млади научни работници - също липсват. Всичко това води до силна загуба на мотивация за труд в научната сфера и до загуба на интерес към нейното развитие. Затова е изключително важно да се подпомага организирането на събития, прилагащи нестандартни и новаторски подходи като спектакъла „Дългият път към звездите“, за да се напомни на хората, че науката е в основата на прогреса и че именно изследванията и проучванията са пътя към него.

Българите имат проблем с науката като цяло, най-вече, поради вече „изхабения“ начин, по който тя се преподава в училищата. Когато науката обаче оживее под формата на спектакъл, тя бива възприемана като нещо забавно и вълнуващо. Така в представлението водещ се оказва както образователният, така и развлекателният елемент и макар цялата информация да е научна, тя е обвързана с много шеги и забавни истории, което я прави достъпна за аудитория от всички възрасти. Това е и целта на „Дългият път към звездите“ - да представи и популяризира дори комплексни по своята същност науки на разбираем за хората език, така че да предизвика техния жив интерес и любопитство. „Чрез спектакъла науката става „разговорна“ и може да влезе в главата на един човек, който не е непременно запален по физиката и космическите науки”, споделят авторите на пиесата.

Спектакълът завърши с 30-минутна дискусия, като публиката не пропусна възможността на свой ред да обсипе водещите Димитър Узунов и Владимир Божилов с интригуващи въпроси: Каква е следващата стъпка на човечеството за колонизиране на Космоса? Възможно ли е наистина след 50 години да се осъществят първите полети до Марс? Съществуват ли паралелни вселени? Сами ли сме в необятното космическо пространство?

В неповторимата пиеса „Дългият път към звездите“ двамата физици дават отговор на всички тези въпроси, повеждайки ни на разходка из нереалния свят на астрофизиката и космическите науки. Готови ли сме да се присъединим към тях за това звездно приключение?

Материалът е изготвен от Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин