За пета поредна година стартира проектът „Топъл обяд“ за децата от I до IV клас в Драгоман

1271 преглеждания

Началото бе дадено с официална церемония

За пета поредна година бе даден старт на програмата  в СУ „Христо Ботев“ - гр. Драгоман. Съвместният проект между Община Драгоман, Областния съвет на БЧК и „Кока-Кола ХБК България“ подпомага ученици в неравностойно положение и техните родители. Програмата допринася за физическото развитие на подрастващите и намалява заболеваемостта сред тях, идваща от нередовното и непълноценно хранене.

За учебната 2018/2019 година, 60 деца от I до IV клас, ще се хранят с топла, здравословна и разнообразна храна. С усилията на Община Драгоман и благодарение на предоставените средства от „Кока-Кола ХБК България“ и БЧК, за децата е осигурен по 1 лв. за топъл обяд през цялата учебна година. Единствено в община Драгоман този проект обхваща всички деца от I до IV клас, които желаят да се хранят и са на целодневен режим на обучение и е в рамките на цялата учебна година. В другите няколко общини, в които се прилага този проект, децата са избрани по критерии и се хранят в регламентиран срок – до 3 месеца, обясняват от местната администрация.

Гости на събитието бяха заместник-председателят на НС на БЧК и председател на Областната организация на БЧК в София-област д-р Валентин Пеев, Екатерина Борисова – ръководител на програмата „Топъл обяд“ към Националния съвет на БЧК, заедно с неговия PR Полина Христова, екип на Областния съвет на БЧК, начело с неговия директор Росен Василев. Домакините бяха представени от кмета на община Драгоман Андрей Иванов, неговият заместник Лидия Банкова, директорът на СУ „Христо Ботев“ Стоян Стоянов, учители и възпитатели.

По стара българска традиция, официалните гости бяха посрещнати с питка и шарена сол от красивите момичета от НЧ „Мелдия – 2012“ гр. Драгоман. Мероприятието бе открито от Лидия Банкова, която представи гостите на децата и им разясни какво точно представлява програмата „Топъл обяд“. Поздрави към децата и присъстващите отправиха и Андрей Иванов, Екатерина Борисова, Росен Димитров и д-р Валентин Пеев.

В знак на добрите партньорски взаимоотношения и перспективното бъдеще между БЧК, „Кока-Кола ХБК България“, община Драгоман и СУ „Христо Ботев“ - гр. Драгоман, председателят на Областната организация на БЧК в София-област удостои кмета на Драгоман и директора на СУ „Христо Ботев“ с почетни юбилейни сребърни медали по случай 140-годишнината от създаването на БЧК и 5 години от старта на програма „Топъл обяд“. Д-р Пеев пожела още по-големи бъдещи общи проекти.

От своя страна Андрей Иванов върна жеста и в знак на благодарност и по повод 5-годишния юбилей на проекта връчи на д-р Пеев, г Екатерина Борисова и „Кока-Кола ХБК България“ Общинската почетна плакета, с която отличава единствено своите най-добри партньори и заслужили деятели.

Подаръци получиха и Стоян Стоянов, както и кетъринг фирмата, доставяща храната на учениците - ЕТ „Ивона – Юлия Димитрова“. За децата, хранещи се в столовата на училището, имаше приятна изненада от общината – подарък часовник, който да отмерва времето, което прекарват в стаята, наслаждавайки се на вкусната храна. Учениците бяха зарадвани и от кетъринг фирмата, която беше подготвила на всички торбичка с лакомства и натурален сок.

На събитието присъстваха и представители на БЧК гр. Драгоман, които активно взеха участие в организационния процес на „топлия обяд“ заедно с учители, медицински лица, служителите на фирмата доставчик на храната.

Петият старт на „Топъл обяд“ в Драгоман завърши с пожелание за много юбилейни бъдещи срещи.

Източник: Община Драгоман
EspressoNews