За седма поредна година в Бов спуснаха 80-метров трикольор по повод Националния празник

1265 преглеждания

Репортаж на Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге

Тази година честваме 142 години от Освобождението на Република България от османско иго. Колко е хубаво, когато традициите не само се спазват, но и се създават. Такъв пример е и инициативата, която ежегодно организират в Гара Бов.

За седма поредна година на Трети март, жителите на Гара Бов отбелязаха националния празник на Република България, като спуснаха 80-метров трибагреник от скалата срещу гарата на селото. Събитието вече е традиция, която предизвиква интерес не само в българските граждани, но и в много чужденци. Площадът на Гара Бов, където се проведе тържествената церемония, се изпълни с над 2000 души.

Началото на тържествената част в 11:30 ч. постави водещата - Анета Вълканова, която цитира част от стихотворението „Опълченците на Шипка“. 80-метровия трибагреник бе спуснат под звуците на националния химн от група алпинисти, сред които и Ели Величкова, която бе облечена в мъжка традиционна носия. Плат за знамето даряват семейство Евгени и Петя Сакалови, а човекът, който го ушива е „бовската Райна Княгиня“ - Роза, както я наричат жителите на Гара Бов.

Главният организатор на събитието за поредна година бе Боян Новков, а сред официалните гости бяха Христо Димитров - ръководител на ФА „ Българе“, неговата сестра Елена Андерсон и певицата с ангелски глас Светла Дукатева. Празничен водосвет по случай празника отслужи отец Константин.

По-късно танцьори от КНХТ „Мойто либе“ - гр. София (кв. Надежда) с  художествен ръководител Анета Вълканова изпълниха „Шопска копаница“ и „Задявка - заигравка“.  Участие в тазгодишното издание взеха още:КНХТ „Мойто либе“ -  гр. Своге с художествен ръководител Анета Вълканова, танцов състав „Искърски пролом“ с художествени ръководители Даниел Павлов и Емил Петков и танцова школа „Шопите“ с художествен ръководител Константин Колев.

За поредна година бе организиран и благотворителен базар, на който се продаваха сувенири, знамена и храна, приготвена на място. Сумата, събрана от всички продажби, наброява 4550,00 лв. Средствата ще бъдат преведени по сметката на Иво Иванов, който през годините подкрепя умело събитието, организирано в Гара Бов. Той страда от бъбречно-клетъчен карцином и има нужда от финансова помощ за лечението си в чужбина, което месечно възлиза на 11 170,00 лв. За тези, които не са имали възможност да присъстват в Бов, но искат да подкрепят благотворителната кауза, дарителската сметка за събиране на средства е:

IBAN: BG30STSA93000026635169

BIC: STSABGSF

Титуляр: Иво Цветанов Иванов

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижи великолепната Светлва Дукатева, а след тържествената церемония центърът на селото се изпълни с огромни кръшни хора̀, на които се включиха много от присъстващите. Патриотичният дух се носеше във въздуха, а усмивките на танцуващите блестяха под яркото слънце.

Материалът е изготвен от Виктория Петрова, ученичка в ПГ „Велизар Пеев“, гр. Своге, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин