Започна сериозна инвестиция в община Костинброд

366 преглеждания

Фирма за зелена енергия ще инвестира в общината

На 19 май беше подписан предварителен договор за отстъпено право на строеж на френската фирма „Сън‘Р интернешънъл“ ЕАД, която ще инвестира в община Костинброд. Фирма за зелена енергия ще изгради и развитие соларни фотоволтаични проекти. Това е една важна крачка в стремеж на Община Костинброд да превърне България и общината в модел за устойчива енергетика и да допринесем за опазването на околната среда.

Френската фирма започва сериозната инвестиция, след като успя да изпълни ангажиментите си. През изминалата година започна процедурата, като първото писмо за намерение от френската фирма е от 17 юни 2022 г. Последва разглеждане на документи, представяне на Общински съвет-Костинброд и отговор от страната на община Костинброд. В края на 2022 година беше подписан и меморандум между община Костинброд и „Сън‘Р интернешънъл“ ЕАД, след единодушно решение от страна на Общински съвет-Костинброд.

Фирмата се ползва с подкрепата на френската държава и френската Банка за развитие. Тя е една от 200-те фирми с „кауза“ и с посока към използването на енергия от природата, опазване на природата и реализирането на социални дейности на територията на общините, на които се развива.

Доказана с професионален опит в сферата на възобновяемите източници на енергия, фирмата ще внесе своята експертиза и иновативни решения, за да осигури най-добрите фотоволтаични системи, които отговарят на нуждите на страната. Соларната енергия е надежден източник на електричество, който не само намалява емисиите на въглероден диоксид, но и помага да се намали зависимостта от неустойчиви енергийни източници.

Средствата, които ще получи Община Костинброд ще бъдат вкарани в капиталовото строителство на общината ни.

Във време на нарастване на екологичните предизвикателства, преминаването към зелената енергия е не само неизбежно, но и необходимо. Затова община Костинброд и Общински съвет-Костинброд дадоха своето съгласие да се инвестира в иновативни решения в прехода към устойчива енергетика.

Инвестирането в зелена енергия не само ще допринесе за опазването на околната среда, но и ще има положителен икономически ефект върху община Костинброд. Това включва създаването на нови работни места, подпомагането на местната икономика и намаляването на зависимостта от неустойчивите източници на енергия, както и реализирането на важни за общината ни капиталови обекти.

Това партньорство носи множество ползи за община Костинброд.

Първо, ще бъдат създадени нови работни места, което ще подкрепи местната икономика и ще предостави възможности за развитие на местната работна сила.

Второ, фотоволтаичните проекти ще помогнат за стабилизиране на енергийните разходи и ще осигурят достъпна и чиста енергия за местните жители и бизнеси.

Накрая, тези проекти ще помогнат за постигане на екологично съзнателен образ на общината ни и ще я превърнат в лидер в зелената трансформация.

На подписването на предварителния договор от страна на фирмата бяха нейни представители, водени от г-н Саидов – управител на дружеството, а от страна на Общината – Трайко Младенов – кмет, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд и Димитър Григор – общински съветник и председател на Комисия по икономическа и инвестиционна политика, както и арх. Веселин Клянев – главен архитект на община Костинброд и Анита Кръстанова – главен счетоводител на община Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук