Започна строителството на нова детска градина в Костинброд

729 преглеждания

Проектът предвижда изграждане на двуетажна детска градина за шест групи

С водосвет за здраве и благополучие, на 10 ноември, официално бе даден старт на изпълнението на проект за строителство на нова детска градина в гр. Костинброд.

През март месец 2021 г. Община Костинброд подписа договор с изпълнителите на новата детска градина в центъра на град Костинброд по проект „Изграждане, пристрояване и реконструкция на детски градини и училища 2020 - 2022“, финансиран от Министерство на образованието и науката.

Проектът е на стойност 2 301 685, 00 лв. без ДДС и предвижда изграждане на двуетажна детска градина за шест групи.

Във финансирането влизат проектиране, строително-монтажни дейности, авторски надзор, обзавеждане и оборудване. Новата детска градина ще разкрие шест групи за най-малките жители на град Костинброд. В имота има строеж със застроена площ, който е започнат 90-те години, като инвестиционното намерение е било за изграждане на детска градина.

Във връзка с недостиг на места в детските градини в община Костинброд, Общинската администрация подновява инвестиционното си намерение за „Изграждане на двуетажна детска градина за шест групи“. Община Костинброд възложи да бъде направено конструктивно обследване, при което бе установено, че конструкцията е в добро техническо състояние. Съществуващата застроена площ на сградата е 519 кв.м. на два етажа и сутерен. Проектът предвижда обособяване на 4 градински групи и 2 яслени групи, както и всички съпътстващи административни и битови помещения. Възложител на проекта е община Костинброд, а изпълнител „ВДХ“ АД. Независим строителен надзор по време на строително-монтажните дейности е „Строи Норм“ ЕООД. Срок за изпълнение е 500 календарни дни от 05.11.2021 г.

На събитието присъстваха инж. Теодора Гогова и Александър Ненов - заместник-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на ОбС-Костинброд, инж. Калина Карабобалиева - проектов ръководител, инж. Калин Воденичарски- координатор здравословни и безопасни условия на труд, инж. Ивона Тонкарева - ръководител обект, Архитект Илина Илиева - проектант по част архитектура, директори на детски градини и училища в община Костинброд, общински съветници, кметове на населени места от общината, служители на социални центрове в община Костинброд и жители на общината.

След символичната „първа копка“ в Костинброд, ръководството и изпълнителите на проекта се посетиха село Петърч. В детска градина „Виолина“, в присъствието на кмета на селото - Борислав Борисов и директора на детското заведение - Весела Манова, бе показан ремонта на детската градина.  Дейностите се реализират по проект „Пристрояване и реконструкция на Детска градина Виолина. Проектът е на стойност 459 700 лв. без ДДС и предвижда изграждане на допълнително застрояване от 64 кв.м., с цел обособяване на ново помещение за яслена група и топла връзка между двете сгради. Във финансирането влизат проектиране, строително- монтажни дейности и авторски надзор. След реконструкцията на детската градина ще се разкрият една яслена група и четири градинки за децата от село Петърч.

През последните години фокусът на ръководството на Община Костинброд е насочен в проекти в образователната сфера. Общината следва политиката, свързана с инвестициите в образователната инфраструктура с идеята, че в дългосрочен план добрата материална база ще подобри качеството на образование и следователно на живот. За по-малко от 10 години се реализираха енергийна ефективност в СУ „Д-р Петър Берон“, ДГ „Пролет“, ОУ „Отец Паисий“, с. Петърч. През 2019 г. бе завършен проект „Подобряване качеството на образователната среда и инфраструктура в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, открита бе и ремонтираната начална сграда на Второ ОУ „Васил Левски“, в кв. „Маслово“ и бе направен ремонт на фасадата на сградата в кв. „Шияковци“. В момента в Костинброд се осъществява още един проект в образователната сфера. В двора на  СУ „Д-р Петър Берон“ се реализира цялостна реконструкция. Изграждат се нови спортни игрища, реализира се ремонт на скатния покрив и нова ограда на най-голямото училище в община Костинброд.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук