Започнаха чествания посветени на 100 годишнината на НЧ „Нов живот-919“ с. Петърч

881 преглеждания

Предстоящата седмица в Петърч ще бъде изпълнена с богата и пъстра културна програма

На 11 май, с концерт в салона на НЧ „Нов живот-919“ с. Петърч, започнаха празничните чествания посветени на 100 годишния юбилей на културната институция.

Официални гости на събитието бяха Николина Ангелкова - министър на туризма, Васил Цветков и Иван Ченчев - народни представители от 44-то Народно събрание, Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на общински съвет- Костинброд, Клара Кръстанов, Димитър Найденов и Иван Иванов - общински съветници, Александър Ненов и инж. Теодора Гогова - зам.-кметове на община Костинброд, Димитър Димов - кмет на район „Надежда“, гр. София, кметове на населени места и жители.

Ръководството на НЧ „Нов живот-1919“ получи поздравителен адрес от министърът на културата Бойл Банов, а ТС „Релакс“ бяха сърдечно поздравени с видео заснето в САЩ, където от две години живее и основателката на танцовия състав - Таня Димитрова.

В празничния ден кметът на Петърч Борислав Борисов поздрави всички гости и приятели присъстващи на този празник, така важен не само за читалището и хората в него, а и за всички жители на селото. Г-н Борисов благодари на всички взели участие в организацията за седмица посветена на 100 годишния юбилей и отправи специални благодарности на ръководството на община Костинброд.

Кметът на община Костинброд Трайко Младенов, също честити празника на присъстващите и заяви, че ще продължи да подкрепя развитие на най-голямото село в община Костинброд.

Николина Ангелкова - министър на туризма заяви: „Удоволствие е за мен да поздравя жителите и гостите на село Петърч със 100 годишнината на местното читалище. То е сред най-ревностните продължители на българската традиция, която е без аналог в световната култура - народната читалищна дейност." Г-жа Ангелкова подкрепя столицата на зелето и заяви, че ще продължи неговото туристическо развитие.“.

Участие в концертната програма взеха малки и големи от ТС „Релакс“ и „Релакс джуниър“, ученици от ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, ДГ „Виолина“ и специалните гости на община Костинброд от побратимената община Салеми, Регион Сицилия, Република Италия, които поздравиха всички присъстващи с техният автентичен фолклор.

Концертната програма завърши с общ танц на бивши и настоящи танцьори към танцовия състав към читалището. След разчувстващото изпълнение всички участници и гости извиха голямо, кръшно хоро на сцената.

Предстоящата седмица в с. Петърч ще бъде изпълнена с богата и пъстра културна програма.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд