Защо една IT компания се насочва към благотворителността?

1878 преглеждания

Интервю с Любо Иванчев от TBI Info за дарения лаптоп на "Работилница за репортери" 

Кои са TBI Info, с какво се занимава компанията и каква е целта й?

Привет, ще си позволя да отговоря малко по-неофициално на класическия въпрос.
Ние от TBI Info сме колектив от добри хорица, които се опитват да свършат добра работа на клиентите си. Помагаме им да управляват градинката си с бизнес софтуер и не се вписваме в клишето за сухи и неразбрани ИТ-та. Наричаме себе си Фемили и се стараем да сме добра Info компания.

Защо компанията, в която работите дари лаптоп на ‘‘Работилница за репортери“?

Искрен отговор - след обновяване на инфраструктурата ни останаха неизползвани компютри, които решихме да дарим на училища в нужда, като в последствие разбрахме, че и „Работилницата“ има такава потребност.
И естествено първо се поинтересувахме от проекта.

Как дойде идеята Ви за дарението? Има ли причина или решението е спонтанно?

Както си стояхме и си мислихме... : )
И сериозно - описах причината за излишъка и решението за благотворителност.
А тъй като зад всяка идея често стои и по-прозаична причина – виновникът се казва Иван. Той работи в нашата сграда и попадна на апел от училище в
гр. Болярово. За там подготвяме следващата част, а първата се надяваме вече да върши работа на СОУ „Летец Христо Топракчиев“ и ОДЗ „Детелина“ в гр. Божурище, както и на „Работилницата“.
Тъй че обстоятелствата спонтанно се забъркаха в едно добро еспресо. ; )

Направили сте го защото сте добри хора, които искат да помогнат или носите маска на доброто и си правите един вид “реклама“?

Не смятам за удачно и няма особена стойност ние сами да говорим за това дали сме добри хора, но щом сте попитали – да вземем да се „порекламираме“ с някои дела.
Като цяло компанията е социално-отговорна и благотворително ориентирана. Регулярно правим благотворителни томболи, като даряваме събраните средства на „SOS Детски селища“.
Отделно имаме и самоинициативи: отделяхме малки суми в касичка, които преведохме за лечението на болно от рак момче; наскоро подкрепихме и българските участници в „Спешъл Олимпикс“ 2015 (необходими за заминаването на три деца с интелектуални затруднения, трениращи езда).

Подкрепяте ли “Работилница за репортери“ и защо?

Лично аз мисля, че нивото на днешната ни журналистика е далеч от добро, особено във виртуалното пространство и неговата истинност, както и поради упадъка на традиционните носители на информация и ценностите като цяло.
Имайки предвид възпитателния и ръководещ обществото ефект на медиите, всяка инициатива, която може да промени статуквото, е добра дошла!
Определено подкрепяме възможността ученици да се развиват и профилират в определена насока, от което неминуемо ще има полза за всички.
Това е и нашата идея от самото ни създаване да правим подобни стажантски програми.
А на Вас пожелаваме успех!

п.п. И не на последно място користните ни подбуди бяха за чаша ароматно еспресо... : )

Материалът е изготвен от Стефани Ценкова, ученичка от 8 клас в СОУ "Летец Христо Топракчиев", гр. Божурище, за ученическия проект "Работилница за репортери"  на Еспресо Медия.