Изпълнители от Ракитово, Божурище, София, Драгушиево, Бойлово са големите победители в „Шопски наниз“ 2023

1890 преглеждания

Фолклорни формации и индивидуални изпълнители от Ракитово, Божурище, София, Драгушиево, Бойлово са големите победители в „Шопски наниз“ 2023. Едно от най-емблематичните събития в община Костинброд беше тържествено закрито на площад „Иван Вазов“, с впечатляващите изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев“.

На 11 юни 2023г., жури в състав: председател Юлия Цанкова и членове Виолета Манова, Иванка Паунова, Ангел Кьосев и Никола Колев определиха победителите на 13-ия Международен Фолклорен Фестивал „Шопски наниз“ 2023:

Големите победители със специални награди са:

1. Награда на Кмета на Община Костинброд – СКНТ „Силивряк“, гр. Ракитово, обл. Пазарджик;

2. Награда „Златен наниз” за най-добро изпълнение от шопската фолклорна област – музикално студио „Багри“, гр. Божурище;

3. Награда на Директора на фолклорен фестивал „Шопски наниз” – КНХТ „Мойто либе“, гр. София;

4. Награда на журито за най-артистично представяне – Ангел Манчев – тамбура, 144 училище „Народни будители“, гр. София;

5. Награда за най-оригинален костюм – с. Драгушиево, НЧ „Михайл Дашин 1911“;

6. Награда „Най-млад участник на фестивала” – София Славова – 3 г. от село Бойлово,  НЧ „Елин Пелин 1922“;

7. Награда „най-възрастен участник на фестивала” – Йорданка Паунова – 83 г. от с. Драгушиево, НЧ „Михайл Дашин 1911“.

След невероятния концерт на танцьорите и певците от „Филип Кутев“, водещият Рангел Вангелов покани на сцената журито на 13-ия МФФ „Шопски наниз“ и официалните гости, в лицето на: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, заместник-кметът и директор на фестивала – Александър Ненов и зам.-кметът инж. Теодора Гогова.

Кметът Младенов изказа своята благодарност към всички участници и организатори на фолклорния фестивал: „Благодаря на организаторите, благодаря на читалищата. Горд съм, че във всички читалища на територията на община Костинброд има буден, културен живот. Благодаря на всички доброволци, които помагаха в организирането на „Шопски наниз“ 2023. Надявам се във всеки един от вас да е останал красив спомен в сърцата от фестивала. Днес беше специален ден за община Костинброд. Освен невероятният фестивал в сърцето на шоплъка, се подписа и Пакт за сътрудничество с община Мор, Унгария. От днес община Костинброд има втори побратимен град. Защото община Костинброд има какво да покаже и допринесе в Европа и Света!“.

Кметът на общината бе награден на сцената от Петко Йошков – заслужил читалищен деятел и член на Съюза на народните читалища в България. Кметът Младенов получи грамота на общината от съюза на народните читалища за Принос към фолклорното изкуство по повод 13 МФФ „Шопски наниз“. Призът за народно творчество остава в историята на фестивала като поредната заслужена награда за професионализма на целия екип, стоящ зад фестивала.

Трайко Младенов връчи най-голямата награда на фестивала „Наградата на кмета” на СКНТ „Силивряк“ от град Ракитово. Заместник- кметът на община Костинброд и директор на фестивала – Александър Ненов връчи специалната награда на директора на фестивала на КНХТ „Мойто либе“ от гр. София. Д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет поднесе наградата „Златен наниз” на Музикално студио „Багри“ от гр. Божурище.

Председателят на журито, Юлия Цанкова, връчи приз в категория „Награда на журито“ на Ангел Манчев, Русанка Колева – създател на „Шопски наниз“ връчи приз „Най-оригинален костюм“ на НЧ „Михайл Дашин“ от село Драгушиново.

Директорът на фестивала изрази своята признателност и към целия екип, стоящ зад 13 МФФ „Шопски наниз“ и връчи специален приз за опазване на нематериалното културно наследство и популяризиране на фестивала. Наградени бяха трите градски читалища: НЧ „Иван Вазов 1947“, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“, НЧ „Заря 1914“, директори на всички социални центрове, Общински инспекторат, РУ-Костинброд, Доброволците от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ и водещият Рангел Вангелов.

В рамките на събитието Седефка Николова връчи награди от името на НЧ „Иван Вазов1947“, Костинброд и школа за изобразително изкуство „Акварел“ на участниците в конкурса за рисунка „БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА НОСИЯ“.

Снимки от награждаването можете да видите ТУК.

Впечатляващи танцови спектакли по време на „Шопски наниз“ 2023...

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук