Инвеститори се борят за база 2 на ОДЗ „Юрий Гагарин” в Годеч

1772 преглеждания

По време на деветата редовна сесия на ОбС – Годеч, общинските съветници изслушаха кандидат инвеститори, желаещи да развиват социални услуги на територията на общината. Във фокуса и на двата кандидата попада база 2 на ОДЗ „Юрий Гагарин” в Годеч, която е затворена.

Първи презентираха намеренията си от фондация „Конкордия”. Фондацията има за цел да осигури подкрепа на деца, младежи и семейства от маргинализираните и уязвими групи, също така и да им помогне за тяхната социализация в обществото. Основните дейности на проекта на фондацията са свързани с осигуряване на необходимите условия за задоволяване на ежедневните потребности на децата и младежите, активно прекарване на свободното време чрез структурирана дневна програма. Приоритет в работата е осигуряване на образователна подкрепа – включване в образователната система, насърчаване посещаването на училище, алтернативни обучителни програми, подкрепа в образователния процес, професионално ориентиране и подготовка за по–добра професионална реализация и помощ при търсене на работа. Дейността обхваща и инициативи извън центъра – екип от социални работници редовно да провежда мобилна работа на терен, при която ще се обхождат околните ромски квартали, извършва се консултация на семейства по различни битови и социални проблеми и се предоставят храна, дрехи и лекарства.

Другото инвестиционно предложение, което общината получи е от частна детска градина „Мария Магдалена” – град София. Розалия Николова, основател и директор на детското заведение, представи проектно предложение за създаване на Детски център в град Годеч. Центърът ще предоставя съвкупност от различни дейности, насочени към интересите на децата на възраст от 3 до 12 години. Той ще включва: детски парти център, център за подкрепящо развитие, оборудван според нуждите на деца със специални образователни потребности. Специалисти педагози, логопеди, психолози, ресурсни педагози ще оказват необходимата подкрепа на децата и техните семейства, детски лагер – място, обособено за няколкодневен отдих на деца от страната и чужбина, опознаване на местната култура, история и природа.

И двете инвеститорски намерения гарантират нови работни места в града и развитие на социалните услуги в общината.

Предстои обсъждане на проектните предложения и вземане на решение. Това ще се случи на извънредна сесия на ОбС - Годеч.

Източник: Актуален глас