Интересни факти за Шахмата

2295 преглеждания

Около 600 млн. души по целия свят души знаят как да играят шах

„Винаги малко съм съжалявал хората, които не играят шах. Защото шахът, както любовта, както музиката, има силата да прави хората щастливи.“ - Савелий Тартаковер

Шахматът е игра, позната по целия свят от векове. Безспорно е доказано, че допринася за опознавателните умения, развива концентрацията, ангажира интуитивността, провокира интереса към новото и необятното.

Ето и някои интереси и забавни факти за една от най-мъдрите игри в света:

Теоретично възможно най-дългата игра на шах е 5 949 хода.

Думата „мат“ в шаха идва от персийската фраза „Шах мат“, което означава „Кралят е мъртъв“.

Най-дългата официална игра е продължила 269 хода (Николич - Арсович, Белград 1989 г.) и завърши наравно.

От стартовата позиция има осем различни пътя към „мат“ в два хода и 355 различни начина към „мат“ в три хода.

„Новият ход“ на пешката, която напредва с два квадрата на първия си ход вместо с един, е въведен за първи път в Испания през 1280 г.

Д-р Емануел Ласкер от Германия е запазил титлата на световен шампион за повече време от всеки друг играч досега: 26 години и 337 дни.

През 1985 г. съветският играч Гари Каспаров става най-младият световен шампион по шахмат на възраст 22 години и 210 дни.

Първата шахматна дъска с редуващи се светли и тъмни квадрати се появява в Европа през 1090 г.

По време на мача Фишер-Спаски от 1972 г. в Рекьявик руснаците свързват хаотичната игра на Спаски със стола на Фишер. Исландската организация поставя денонощна полицейска охрана около стола, докато се извършват химически и рентгенови изследвания на стола. Нищо необичайно не е било открито.

Първият механичен шахматен часовник е изобретен от Томас Уилсън през 1883 г. Преди това са използвани пясъчни часовници. Днешният механичен часовник е усъвършенстван за първи път от Veenhoff през 1900 г.

Сгъваемата дъска за шах е първоначално изобретена през 1125 г. от свещеник, играещ в шах. Тъй като Църквата забранява на свещениците да играят шах, той скрива шахматната си дъска, като прави една, която изглеждаше просто като две книги, лежащи заедно.

Най-лошото представяне на играч е на Маклеод от Канада, който губи 31 шахматни двубоя, в Ню Йорк през 1889 г.

Франк Маршал (1877-1944) е първият американец, който побеждава съветски играч в международен турнир в Ню Йорк, 1924 г. Той е шампион на САЩ в продължение на 30 години, но защитава титлата си само веднъж, когато побеждава Ед Ласкър (5-4) през 1923 г. Той е и първият майстор, играл едновременно повече от 100 игри.

През 1985 г. Ерик Нопперт играе 500 мача на 10-минутен шах за 68 часа.

72 са последователните хода на Царицата в играта Мейсън-Макензи в Лондон през 1882 г.

Шахматът със затворени очи (Blindfold chess) е впечатляващо умение, което притежават добрите шахматисти. То изисква изключителна способност да „виждате“ дъската ясно, което може да ви затрудни след много ходове. Рекордът е поставен през 1960 г. в Будапеща от унгареца Янош Флеш, който играе с 52 противници едновременно, докато е със завързани очи - той спечели 31 от тези игри.

Шахматът често е цитиран от психолозите като ефективен начин за подобряване на функцията на паметта. Освен че позволява на ума да решава сложни проблеми и да работи чрез идеи, не е чудно, че шахът се препоръчва в борбата срещу Алцхаймер.

Втората книга, отпечатана някога на английски език е била за шах.

Първата компютърна програма за игра на шах е разработена през 1951 г. от Алън Тюринг.

Най-старата записана игра в шах в историята е от 900-те години е между историк от Багдад и негов ученик.

Най-старите оцелели пълни шахматни комплекти са открити на остров Люис, в северна Шотландия и датират от 12 век. Вероятно са направени в Исландия или Норвегия, а външният им вид е използван в Хари Потър и Камъка на магьосника за шахматните фигури на съветника.

Около 600 млн. души по целия свят знаят как да играят шахмат.

Причината, поради която традиционните шахматни фигури не приличат на действителни войници, епископи и царе, е, че преди играта да стигне до Европа, тя преминеа през ислямския свят. Ислямът забранява да се правят статуи на животни или хора, така че шахматните фигури са с неясна форма. Когато играта се разпространява в християнска Европа, фигурите не се променят много.

Шахматът започва в Индия по време на империята Гупта, разпространявайки се в Персийската империя Сасанид, а след това и в Близкия изток, след като мюсюлманите завладяват Персия. Оттам се разпространява в Европа и Русия.

Първоначално Царицата може да се движи само с по един квадрат, по диагонал. По-късно тя започва да движи с два квадрата наведнъж, по диагонал. Царицата заменя по-ранната шахматна фигура „везир“ към края на 10 век, и до 15 век става най-силната фигура на шахматната дъска.

През Второта световна война, някои от най-добрите шахматисти са дешифрирали военни кодове. Британските майстрои Хари Горомбек и Стюарт Милнър  са участвували в екипа, който е дешифрирал прочутия нацистки код „Енигма”.

Източник: thechessworld.com

Снимка: pixabay.com


Тагове