Как да се предпазим от горещините: Полезни съвети

11845 преглеждания

Пийте достатъчно вода

Високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата. В пика на екстремно високи температури, е важно да вземем подходящи предпазни мерки. Ето няколко полезни съвета:

Пийте достатъчно вода: Важно е да останете добре хидратирани през целия ден. Пийте чиста вода редовно и избягвайте алкохола и напитките с високо съдържание на захар, които могат да доведат до дехидратация.

Избягвайте директната слънчева светлина: Прекарвайте времето си на сянка, особено по време на пика на слънчевите лъчи. Използвайте слънцезащитни продукти с висок фактор, за защита на кожата.

Носете леки, свободно падащи дрехи: Избягвайте тесни дрехи и заложете на светли цветове, които отразяват слънчевата светлина. Подходящи са памучните материи, които позволяват на кожата да диша и ви помагат да се охладите.

Носете шапка и слънчеви очила: Защитете лицето и очите си от вредните UV лъчи, като носите широкопола шапка и слънчеви очила с UV защита. Това помага да предотвратите слънчево изгаряне и прекомерно напрежение на очите.

Избягвайте физическите натоварвания през най-горещите часове: Ако трябва да извършвате физическа дейност, като спорт или тежка работа, го правете рано сутринта или вечерта, когато температурата е по-ниска.

Използвайте климатизация или вентилатори: Ако имате достъп до климатизация, използвайте я, за да поддържате приятна температура у дома или в офиса. Ако нямате климатизация, използвайте вентилатори или отворете прозорците в стаите, за да осигурите циркулация на въздуха.

Обръщайте внимание на хората в рискови групи: В горещите дни, проверявайте редовно състоянието на децатта и възрастните хора, болните или високорисковите групи, като бременни жени или хора с хронични заболявания. Уверете се, че те се предпазват от горещините и получават достатъчно течности.

Бъдете информирани: Следете прогнозата за времето и бъдете информирани за признаците на прегряване и действията, които да предприемете, ако се появят такива симптоми. Ако почувствате неразположение, незабавно потърсете медицинска помощ.

Снимка: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук


 

Тагове