Сряда: Здравословни палачинки с овесени ядки и банан

129 преглеждания

Сладко без вина

В средата на седмицата често усещаме умора и нужда от нещо приятно, което да ни зареди с енергия и добро настроение. Вместо да посегнем към захарни изкушения, можем да си подарим домашно приготвени палачинки, които съчетават вкуса на класическата закуска с лекотата на здравословното хранене. Тези овесени палачинки с банан са чудесен избор за хора, които искат да се погрижат за себе си, без да се отказват от сладкото. Те са естествено подсладени, богати на фибри и протеини, и осигуряват дълготрайна ситост – идеални за активен ден или спокоен следобед.

Рецепта: Овесени палачинки с банан

Необходими продукти (за около 2 порции):

1 бр. добре узрял банан

2 бр. яйца (големи)

~ ⅔ чаша (≈65-70 г) овесени ядки 

¼ ч. л. бакпулвер (по желание, за по-пухкава текстура)

щипка канела (по желание, за аромат)

малко масло или олио за тигана

Начин на приготвяне:

Намачкай банана добре с вилица или пасатор, добави яйцата и разбъркай. След това прибави овесените ядки, бакпулвера и канелата (ако ги ползваш) и отново разбъркай добре. Ако сместа е твърде гъста и трудно се разстила, добави 1-2 с. л. мляко (или растително мляко), за да я разредиш леко. Остави сместа да „почине“ за 3-5 минути, за да поеме овесът течността и да се сгъсти –  това помага тя да се държи по-добре при изпичане. Загрей незалепващ тиган на среден или средно-нисък огън, добави малко масло или олио и изсипвай по около 2 с. л. смес за всяка палачинка (или според предпочитание). Печи по 1-2 минути от всяка страна, докато придобият златисто-кафяв цвят и се стегнат достатъчно, за да се обръщат без да се разпаднат – ако са по-плътни, използвай по-ниска температура и повече време за печене. Поднеси палачинките топли, по желание с пресни плодове, кисело мляко или малко сироп от агаве или мед.

Ползи:

Бананът осигурява естествена сладост, калий и бърза енергия;

Яйцата добавят висококачествен протеин и поддържат усещането за ситост;

Овесените ядки са източник на фибри, които подпомагат доброто храносмилане и стабилизират кръвната захар.

„Сладкото може да е и здравословно – въпрос на избор, не на жертва!“

Понеделник: Защо закуската е най-важното хранене от деня?
Вторник: Протеинова закуска с яйца и авокадо

Търсите „Нещо вкусно“? Още интересни предложения вижте тук:

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук