Как почетоха Свети пророк Илия в община Костинброд

1517 преглеждания

Три храма отбелязаха своя празник

Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Три храма отбелязаха своя празник на Илинден в община Костинброд. Празнични литургии бяха отслужени в църквите, наречени на пророка, които се намират в селата Голяновци, Безден и махала Червена ябълка в с. Царичина.  

Отец Ради отслужи литургия за здраве в храма „Св. пророк Илия“ в Голяновци, която уважиха кметът на община Костинброд Трайко Младенов, Симеон Спасов – кмет на село Голяновци и Борислав Борисов – кмет на село Петърч.   

Заместник-кметът на Костинброд Александър Ненов присъства на храмовия празник на параклиса в махала Червена ябълка, с.Царичина. Сред останалите официални гости бяха заместник областният управител на Софийска област Николай Борисов, Искра Димитрова - кмет на с. Градец и с. Царичина. Отец Серафим проведе празничната служба на кръста до храма и благослови всички жители и гости, дошли да почетат Свети пророк Илия.

Отбелязването на Илинден в Царичина бе съпроводено и с откриването на паметни плочи по повод 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 100 г. от края на Първата Световна война. На плочите са изписани имената на загиналите във войните за национално обединение и освобождение близо тридесет местни жители.

С курбан и молитва за здраве и благоденствие бе почетен Свети пророк Илия в село Безден. Честването бе водено от отец Желязко и бе уважено от редица местни жители и гости на селото.

EspressoNews