Кметът на Костинброд проведе работна среща с представители на ЕРМ Запад

337 преглеждания

Във връзка с проблемите с електрозахранването

Продължават работните срещи във връзка с проблемите с прекъсванията на електрозахранването заради сложната метеорологична обстановка в края на ноември 2023 г.На 18 януари, в Костинброд се проведе работна среща с представители на ЕРМ Запад. Само дни след разговора с Министъра на енергетиката и представители на ЕСО, кметът на община Костинброд Трайко Младенов се срещна с Виктор Станчев – член на Управителния съвет на ЕРМ Запад.

На срещата присъстваха още Свилен Пешев, Йордан Соколов и Борислав Шумаров от ЕРМ Запад, отговарящи за София област и в частност за община Костинброд. От страна на община Костинброд присъстваха и: д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – заместник кметове на община Костинброд, Борислав Борисов – кмет на село Петърч, Евгений Кирилов – кмет на село Драговищица, Симеон Спасов – кмет на село Голяновци, Гергана Величкова – кмет на село Опицвет, Искра Лазарова – кмет на село Чибаовци, Искра Димитрова – кмет на село Градец и село Царичина, Цветан Борисов – кмет на село Безден, Емилия Костова – кметски наместник на село Богьовци, Добри Тодоров – кметски наместник на селата Дръмша, Дреново и Понор, както и Бойко Борисов – кметски наместник на село Бучин проход.

Кметът на община Костинброд поиска обяснение защо часът на обявяване за отстраняване на авариите никога не се спазва и през ноември месец се стигна до там общинска администрация да сменя часа на възстановяване на тока няколко пъти.

Виктор Станчев като член на управителния съвет на ЕРМ Запад обясни, че прогнозно време се подава от екипите на място към централата на ЕРМ Запад.  Проблемът в случая през ноември бе обледяването на трасето и стотиците паднали дървета. Поради сложната обстановка и трудно достъпната гориста местност екипите по отстраняването на авариите не успяваха да отстранят авариите за времето дадено от ЕРМ Запад.

Това, което обещаха представителите на ЕРМ Запад е да се огледат всички трасета на електропроводи и да се направят проверки на всички уредби на помпени станции в община Костинброд. От април месец 2024 г. ще стартира кампания по кастрене на дървета в така наречените просеки, обхващащи хоризонталното разстояние между короната на дърветата и далекопроводите. Още от другия месец с кметовете на населени места в община Костинброд ще бъдат обходени трасетата и съдействайки си с електроразпределителното дружество до есента на 2024г. ще се обработят проблемите участъци. 

Един от сериозните проблеми на ЕРМ запад е, че от години не се прави санитарна сеч до трасетата в планините. Кметът на община Костинброд заяви, че ще съдейства за сервитутите на гористите местности, ще го обсъди на следващ етап с държавно горско стопанство Сливница и ще настоява за извършване на санитарни прочиствания от паднали и болни дървета, намиращи се на границата на просеките, през които преминава електро мрежата. Ще бъде стартирана и информационна кампания за жителите кога и как ще се правят подобрения в велектроразпределителната мрежа.

ЕРМ Запад със съдействието на Община Костинброд започва премахване на всички клони и дървета в града и селата, които застрашават електроразпределителната мрежа. В тази връзка, от Общината апелират за разбиране и максимално съдействие от  жителите на населените места за дърветата, които се намират в частните имоти и за опасните клони надвиснали над жиците, които се намират на улицата.

На срещата още стана ясно, че Електроенергийният системен оператор ЕСО ще реновира подстанцията в началото на град Костинброд. Мащабна реконструкция се очаква през 2024 г., което ще доведе до повишаване на мощността към Индустриалните и жилищните зони в град Костинброд. ЕРМ Запад пое ангажимент да постави нови щъркелови гнезда на липсващи такива или да се подменят стари, като за пример бе дадено село Петърч, където гнездят овече от 50 двойки щъркели.

Срещите с ЕРМ Запад няма да престанат, докато община Костинброд не гарантира на своите жители, че ноември 2023 година няма да се повтори. Следващата среща ще бъде с Държавно горско стопанство „Сливница” и ВиК – София област.

1

Източник и снимка: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук