Кметът на Костинброд участва в конференцията „Кръгова икономика в строителството – актуални тенденции в Европа и България“

373 преглеждания

Домакина на форума е Българската търговско-промишлена палата

На 12 декември, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) беше домакин на конференция на тема „Кръгова икономика в строителството – актуални тенденции в Европа и България“. Събитието се организира от консорциума по проект „MOBICCON-PRO“, включващ Главболгарстрой Холдинг, Института за икономическа политика и Университета по архитектура, строителство и геодезия, в сътрудничество с БТПП, която е асоцииран партньор по проекта.

1

На конференцията присъстваха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметът инж. Теодора Гогова и инж. Красимир Дебеляшки – общински съветник в ОбС-Костинброд.

В първия панел участие взеха Ренета Колева – зам.-министър на околната среда и водите, Владимир Томов – председател на Съвета по инвестиции, Надежда Бобчева – зам.-кмет на Столична община.

Във втори панел се включиха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметове на общините Монтана и Сливница, управителят на Общинско предприятие „Регионален център за управление на отпадъците – Самоков“ и инж. Ирена Петкова – директор на РИОСВ. От сръбска страна по проекта присъства  представител на община Пирот.

2

По време на форума бяха обсъдени актуалните тенденции в кръговото строителство в Европа и България. В рамките на няколко сесии се дискутираха теми, свързани с:

- Нормативната уредба и мерките за управление на строителни отпадъци и отпадъци от разрушаване на национално и местно равнище;

- Добри практики за кръгово строителство и селективно разрушаване на европейско равнище;

- Възможности за финансиране на зелени проекти и инициативи;

- Бъдещите тенденции за развитие в сектора.

На конференцията беше представен и напредъкът по проекта „MOBICCON-PRO“, представляващ международна изследователска инициатива в сферата на кръговото строителство, финансирана по програма „Хоризонт Европа“ на Европейския съюз и насочена към разработването на иновативни решения за производството на висок клас рециклирани строителни материали.

Община Костинброд има опит и наблюдение в тази насока. През изминалите години старият химически завод в центъра на града ни бе  разрушен, а строителните материали се рециклираха. Частните имоти се разчистиха и мястото е освободено за нови инвеститори – около 200 дка.

Общината има иновативни решения за производство на висок клас рециклирани строителни материали.

Амбицията на ръководството на общината е да се изгради подобен център на наша територия, което включва: Иновативно кръгово системно решение за управление и възстановяване на ресурси от отпадъци от строителство и разрушаване.

Такъв център е важен за общината, защото през последните 2 години се изчистиха над 500 дка частни и общински земи от отпадъци – предимно строителни.

Профилът на община Костинброд е:

1. На нейна територия се намира най-модерното Депо за битови отпадъци, което е българо-белгийска и публично-частна инвестиция;

2. Проект за център за разделно събиране на отпадъци, с такса за битов отпадък;

3. Депо за земна маса, както и за строителни отпадъци;

4. Компостираща и сепарираща инсталация – в момента се изгражда;

5. Завод за земен водород и фотоволтаици – предстои засторяване на над 200 дка;

6. Електростанции за електроавтомобили и закупуване на електроавтомобили;

7. Проекти за отопление на оксиводород.

3

4

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук