Конкурс за най-гиздав кон, теглене на тежести, песни и танци за Тодоровден в Костинброд

3460 преглеждания

Конкурс за най-гиздав кон, теглене на тежести, песни и танци за Тодоровден в Костинброд

Богата програма, усмивки и много настроение изпълниха Костинброд за честването на Тодоровден. По повод Конския Великден, НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890” и Община Костинброд за поредна година организираха празненство за своите жители и гости. То се проведе на площада в I район на града и събра малки и големи желаещи да се насладят на дефилето на коне, състезанието по теглене на тежести, песните и танците от програмата.

Официалната част на празника започна с молебен за здраве на животните, на техните стопани и на всички местни жители, който отслужи отец Серафим.

Последва приветствено слово на заместник-кмета на Костинброд Александър Ненов, който пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите Ненов пожела добро представяне в надпреварата за Тодоровден, след което заяви, че община Костинброд ще продължава да съхранява, развива и подпомага местните традиции и обичаи, защото вярва в тяхната сила и мъдрост и в несломимия български дух. Гостите на честването поздрави и д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд.

В същинската част от празника присъстващите се насладиха на обичая „домлуване“.и на изпълненията на танцов състав „Ритъмчета” към НЧ ”Св.Св. Кирил и Методий-1890”, малките изпълнители от НЧ ”Заря-1914”, Емил Пепелярски, Николета и Ангелина Андонови и мажоретния състав от Първо ОУ ”Васил Левски”.

Най-големи емоции предизвикаха конкурсът за най-гиздав кон (такъми) и тегленето на тежести до 500, 600 и 700 килограма от животните. Конете бяха оценявани от професионално жури в състав: д-р Борислав Григоров, г-жа Весела Соколова и г-жа Виктория Яшнова.

Ето и крайното класиране на журито в различните категории:

Такъми:

  1. Георги Николов с кон Роска
  2. Росен Иванов с кон Хари
  3. Васил Цветанов с кон Султан

Теглене до 500 кг:

  1. Игнат Атанасов с кон Марта
  2. Георги Георгиев с кон Роман
  3. Тодор Божидаров с кон Мартин

Теглене до 600 кг:

  1. Димитър Рангелов с кон Белчо
  2. Мелинда Николаева с кон Реал
  3. Пламен Димитров с кон Вихър

Теглене до 700 кг:

  1. Нели Николаева с кон Мечо
  2. Стоян Александров с кон Ринго

Магарето Мая пък получи статуетка за най-атрактивен участник. Победителите в останалите категории също получиха статуетки и грамоти за участие.

EspressoNews