Конкурс за финансиране на научни изследвания за борба COVID-19

758 преглеждания

В конкурса могат да участват всички проекти, които търсят медико-биологичните аспекти за справяне с пандемията – това може да е ваксина, лекарство или друго решение

„България е една от страните в ЕС, която мобилизира средства за изследвания в областта на Covid-19. Днес правителството одобри финансирането на нови проекти и научни изследвания, свързани с пандемията от коронавирус. Имаме добри учени, които могат да правят изследвания на световно ниво. Вярвам, че този конкурс ще върне мястото на българската наука в Европа и света“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева по време на брифинг в Българската академия на науките във връзка с одобрените от Министерския съвет 2,4 млн лв за допълнително финансиране на научни изследвания, свързани с пандемията от коронавирус.

„Конкурс за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19 – 2020 г.” ще подкрепи най-добрите фундаментални научни изследвания на български научни колективи за придобиване на нови знания във връзка с пандемията.

В конкурса могат да участват всички проекти, които търсят медико-биологичните аспекти за справяне с пандемията – това може да е ваксина, лекарство или друго решение. Ще се търсят и най–добрите изследователи, които предлагат решения за социалните, икономически и образователните предизвикателства, породени от кризата.

„Подготвихме документите за конкурса и вече стартирахме процедурата. На три месеца ще се информира обществеността за резултатите“, каза управителят на Фонд „Научни изследвания“ проф. Георги Вайсилов.

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски посочи, че мярката от страна на правителството идва точно навреме. „Разполагаме с научен потенциал, с който да реагираме на кризата. С този конкурс ще бъдем подготвени и за евентуални бъдещи подобни предизвикателства“, допълни акад. Юлиан Ревалски.

Допълнителни 600 000 лв. ще бъдат предоставени за включване на български учени и колективи в международни проекти за двустранно сътрудничество.

Информация и пълни насоки за участие в конкурса ще бъде публикувана на официалния сайт на Фонд „Научни изследвания“: https://www.fni.bg/.

Източник: МОН, снимка: freepik.com/wirestock

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук