Корнелия Нинова: Държавата ще продава дървата за огрев без посредници. Цената пада

534 преглеждания

Мярката ще подпомогне над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев

Бяхме обещали да направим всичко по силите си държавата да помогне в този момент на бедните и на затрудненията на хората с цената на дървата и с достъпа до дърва и дървесина. Това е още едно изпълнено обещание пред българските граждани, а новината засяга над 1.5 милиона домакинства, които ползват дърва за огрев.“ Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на съвместен брифинг с министъра на земеделието д-р Иван Иванов.

По думите на Нинова държавата влиза в ролята си и в този сектор, като се ограничават посредниците, цените падат. „От днес започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства, те ще станат 56 в скоро време. Там дървесината за огрев ще се продава на цената да добиване, без никакви надценки и такси за гражданите“, обясни тя като допълни, че от тези складове ще се извозват дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

„Ограничаваме посредниците, които на места са по няколко, които натоварват цената, и които купуват дърва, за да ги препродават, допълни още Корнелия Нинова. Тя даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива  на 84 лв. куб. м, а същата на пазара е 160 лв. Нинова обясни, че държавните горски стопанства започват да наемат работници, които да добиват самата дървесина в гората, както и да закупуват високопроходима техника.

По думите на вицепремиера Нинова, за да стане мярката ефективна, имат нужда от помощта на кметовете, които да предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина.

Министър Иван Иванов: Дървата за огрев ще се продават на населението директно от държавните горски и ловни стопанства

Целта да се намали цената на дървата за крайните потребители

“Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее.“ Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов.

„Мярката цели чрез добива на дървесина със собствени работници от държавните гори да се намали цената на дървата за крайните потребители“, каза министър Иванов. Той обясни, че от днес директни продажби започват в 17 склада, като следващите 2 месеца те трябва да станат 56.

Министър Иванов допълни, че държавните горски и ловни стопанства ще допринесат за падането на цената, като наемат собствени работници и като закупят техника за дърводобив, което ще се случи след провеждането на обществени поръчки.

Инвестициите за закупуването на техника ще бъдат направени със средства на държавните горски стопанства, без да се натоварва държавният бюджет.

Допълнително горските и ловните стопанства ще транспортират дървата за огрев.

Той посочи, че мярката цели дървата за огрев да са достъпни за населението през този и следващия отоплителен сезон, като ще бъдат взети мерки дървесината да стига до хората, а не до прекупвачите.

„Целта е да се задоволят нуждите на местното население“, подчерта министърът на земеделието и допълни, че продажбите на местното население стават въз основа на списъци, съставени от кметовете.

„Ще търсим съдействие от кметовете да не се вадят хора от списъка и да не се добавят такива, които не са местно население“, заяви министър Иванов.

Източник и сн.: Министерство на земеделието

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук