Костинброд почете тържествено Патриарха на българската литература

868 преглеждания

Костинброд почете тържествено Патриарха на българската литература

На 9 юли, на централния градски площад „Иван Вазов“ в Костинброд, в присъствието на граждани, бе отбелязана 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература - Иван Вазов.

Тържеството откри Русанка Колева - просветен и читалищен деятел, дългогодишен учител и организатор на мероприятия в НЧ „Иван Вазов-1947“. Пред присъстващите беше излъчен кратък аудиоматериал, с който бяха представени живота и делото на поета.

Участие в честването взе ученичката от ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ - Златина Крумова със стихотворението „Български език“. Александър Георгиев от Второ ОУ „Васил Левски“ рецитира „Опълченците на Шипка“. Андрей Дойчев от ДГ „Пролет“ рецитира „Аз съм българче“, а Гергана Попгенова от ДЦРДУ- Костинброд изпя песента „Заедно”.

В тържественото си слово кметът на общината Трайко Младенов поздрави гостите и отбеляза, че Вазов е в нас и чрез делата си ние показваме, че сме съхранили неговата памет.

От името на общинското ръководство, по случай годишнината, кметът Младенов връчи на Седефка Николова - секретар на читалище „Иван Вазов“ юбилейно издание на най-четената книга в българската литература - „Под игото“.

На тържеството присъстваха и Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев - председател на Общински съвет, учители, културни дейци, представители на народните читалища от цялата община и общински служители.

Макар и в необичайна обстановка, свързана с необходимите ограничения, целящи опазване на здравето на населението, обществеността на града и общината почете народния поет и засвидетелства уважение към неговия огромен, незаменим принос в развитието на българската литература, култура, българската просвета и изграждането на следосвобожденска България.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук