Кралство Мароко гостува в град Костинброд с „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“

805 преглеждания

Невероятният спектакъл беше посветен на двете различни култури

На 18 ноември, в салона на Народно читалище „Иван Вазов 1947“ в град Костинброд, Посолството на Кралство Мароко в Република България, Община Костинброд и сдружение „Спектър 21 век“ организираха събитието „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“.

Събитието е посветено на 67-ата годишнина от Трите славни дни – Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко и 15-годишнината на сдружение „Спектър 21 век“. То е поредното от инициативата на Сдружението –  „Покажи традицията! Подари празник!“.

Официални гости на събитието бяха: Н. Пр. Фахад Ибрахим Ал-Мушайри –  извънреден и пълномощен посланик на Държавата Катар, Н. Пр. д-р Желко Йович –  извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия, Н. Пр. Раймунд Фурер –  извънреден и пълномощен посланик на Конфедерация Швейцария в Република България, шарже д'афер на Република Ирак, на Държавата Либия, на Кралство Саудитска Арабия и на Държавата Кувейт. Сред официалните гости бе и Нейно Царско Височество, принцеса Калина, Княгиня Българска. Символичен домакин на събитието беше Н. Пр. Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България.

От българска страна присъстваха: Трайко Младенов –  кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, иж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд и общински съветници.

На откриването приветствени думи към гостите отправиха домакините на „Наниз красота от Мароко и Шоплъка“: Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, Н. Пр. Закия Ел Мидауи – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България и Екатерина Павлова – главен редактор на „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“.

Невероятният спектакъл беше посветен на две различни култури. От българска страна на сцената музикален поздрав отправи певецът Христо Паскалев-Паскал, който е и Председател на сдружение „Спектър 21 век“.

Община Костинброд, като неизменна част от шопската фолклорна област поздрави гостите с изпълнения на ТС „Хоро“ към НЧ „Иван Вазов 1947“, ТС „Зора“ към НЧ „Заря 1914„ и ТС „Ритми“ към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1890“. А възпитаниците от паралелка „Кетъринг и ресторантьорство“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ се бяха подготвили с българска баница и погачи. Те заедно с готвачката на посланичката на Мароко приготвиха традиционния им кус-кус.

Присъстващите се насладиха на изпълнения на марокански танци и откъси от книгата на известния писател Абделазиз Ерашиди. Кулминацията на събитието беше представянето на традиционните женски костюми на Мароко – кафтани и такшита, чрез дефиле. Показани бяха 15 кафтани, сватбарска двойка с такшита и две детски облекла, носени от момичета и момчета от град Костинброд. Едно от най-интересните неща на вечерта беше церемония по поднасяне на марокански чай под звуците на мароканска музика.

Мароканците се бяха постарали да покажат бита и културата на държавата си, чрез филм, изложба със снимки и изложбен базар със сувенири, сред които и прочутото арганово олио – включен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г.

„Наниз красота от Мароко и Шоплъка“ даде възможност на жителите на община Костинброд да се докоснат до Кралство Мароко, да се докоснат до една вековна традиция, запазена до днес, а именно приготвяне на чай, както и да се запознаят с типичните марокански женски традиционни костюми – Кафтани.

Повече снимки от събитието, можете да разгледате ТУК.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук