Красимира Иванова: „Елате в Сандански и просто подишайте!“

1607 преглеждания

Интервю на Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

Пандемията от COVID-19 нанася огромни щети на българската икономика, а един от най-потърпевшите сектори безспорно е туризмът. Въпреки множеството проведени дискусии туристическият сезон у нас все още е под въпрос. Мрачните прогнози обаче не притесняват една млада и амбициозна жена от Сандански, която вярва, че всяко зло е за добро. Представям ви Красимира Иванова, управител на малък семеен хотел в града. За хотелиерството, туризма и предизвикателствата на пандемията разказва за Espresso News от първо лице Красимира Иванова:

Здравейте, г-жо Иванова, най-напред бих Ви помолила да се представите на аудиторията. Споделете накратко нещо за себе си.

Казвам се Красимира Иванова и съм управител на семеен хотел „Амброзия“ в Сандански, който посреща гости вече цели 25 години. По образование съм юрист, но, както повелява традицията, бизнесът трябва да остане в семейството, затова аз го поех от моите родители и в момента ръководя хотела.

Пандемията от COVID-19 и обявеното извънредно положение засегнаха най-силно туристическия сектор и хотелиерите. Как се отрази това на бизнеса ви?

Наистина никой не очакваше това, което се случи. Туристическият бранш претърпя огромно поражение. Всички пътувания доскоро бяха ограничени, а ние, хотелиерите, именно на тях разчитаме. Бизнесът започна да замира и с времето заплахата от празни хотели и фалити тази година ни се стори реална. За щастие, извънредното положение падна и хотелите отново отвориха врати, туристите започнаха да се завръщат. Има светлина в тунела.

Така е. Въпреки това туристическият сезон в България все още е под въпрос. Какви са вашите очаквания относно този в Сандански?

Ситуацията с коронавируса се разви толкова бързо, че на много хора им трябваше време, за да осъзнаят какво се случва. Мерките и ограниченията, наложени в рамките само на няколко дни, стопираха нормалния ритъм на живот. Предвидените събития и мероприятия бяха отложени или отменени, пътуванията - забранени, гъмжащите от автомобили пътища се изпразниха. Всичко това наплаши хората и много от тях предпочетоха да анулират резервациите си и да не ходят на екскурзии и почивки изобщо. Туристическият сезон, за който в началото на годината се бяхме подготвили, сякаш се забули в мъгла. Лека-полека обаче нещата започват да се изясняват. За останалите региони на страната не знам, но за Сандански очакванията ми за този сезон са изключително добри. Ние сме преди всичко курортен град и имаме много какво да предложим, особено сега след пандемията.

Какво в Сандански привлича туристите? За какъв вид почивка е подходящ региона?

Сандански привлича туристи с най-различни желания, изисквания и представи за почивка. Градът има богата история и култура, природни забележителности и красоти също не липсват, така че мога да кажа, че сме облагодетелствани в много аспекти. Преди всичко обаче Сандански се налага като от един от най-предпочитаните балнео и спа центрове в страната и продължава да се развива като такъв. В града има над 80 минерални извора, най-горещият е 81 градуса. Басейните работят целогодишно и много туристи идват през зимата заради топлите минерални бани и спа процедурите.

Сандански е известен и с лековития си въздух, благоприятстващ дихателната система. Смятате ли, че това ще привлече именно туристи, засегнати от COVID-19 и с прекарани респираторни заболявания?

Да, интересна тема е това за въздухът тук. Наскоро четох, че според проучвания Сандански е най-доброто място в цяла Европа за лечение на бронхиална астма. Климатът, въздухът и минералната вода просто правят чудеса за здравето. Всички тези природни дадености превръщат града в една естествена лечебница, а списъкът със заболявания, които се повлияват положително, е дълъг. Коронавирусът дава различни симптоми при всеки, но в повечето случаи дава отражение най-вече на дихателната система. Лично за мен Сандански е най-добрият избор за възстановяване от такива респираторни заболявания, така че смятам, че преболедувалите вече COVID-19 биха се насочили именно насам. Дори само дишайки, те вече укрепват здравето си! (смее се)

Това прави Сандански предпочитана дестинация за почивка по време на пандемията  от коронавирус. Какви мерки против неговото разпространение сте предвидили за вашия хотел?

Ще направим всичко възможно, за да може хигиената да бъде на отлично ниво. Нейното занемаряване е най-големият разпространител на заразата. Затова ще чистим стаите и общите помещения по-често и с по-качествени антибактериални препарати. При настаняване ще раздаваме на гостите дезинфектанти и маски. Гостите ще бъдат длъжни да ги носят по коридорите и да пазят дистанция едни от други. С други думи, ще се погрижим всички мерки за предпазване от заразата и спиране на нейното разпространение да бъдат спазени - така туристите и гостите на хотела ще се чувстват по-спокойни и предпазени и ще могат да се насладят пълноценно на почивката си тук.

По всичко личи, че туризмът в Сандански е развит на добро ниво. Според Вас има ли още какво да се желае, за да се разгърне пълният му потенциал?

Както вече споменах, туристите са привлечени предимно от благоприятния климат и богатството на минерални води. Но Сандански и околностите имат много още какво да предложат на своите гости - културното и историческо наследство е богато, а през последните години непрестанно текат и археологическите разкопки, които водят до много интересни открития. Едно от тях е Епископската базилика, която все още се проучва и удивлява археолозите. Така че туризмът в Сандански може да бъде целогодишен и да не се ограничава само до спа и уелнес, а да се комбинира с културен и опознавателен туризъм. Именно в тази насока работим всички ние, които сме в туристическата сфера.

От колко години работите в сферата на хотелиерството и туризма?

От неотдавна. „Амброзия“ е малък семеен хотел, който още моите родители са основали и дълги години разработват.  Аз често стоях при тях и ги наблюдавах, така че още от дете имах възможността да се запозная отблизо с хотелиерския бизнес и може да се каже, че доста неща в тази сфера съм научила „от кухнята“.

Преди да станете управител на хотел „Амброзия“, занимавали ли сте се с нещо друго?

Както казах, аз винаги много съм помагала на своите родители, когато те се грижеха за хотела, и се стараех да ги отменям в задълженията им и да ги улеснявам, с каквото мога. Междувременно завърших право и няколко години работих по специалността си като юрисконсулт. Наскоро поех и семейният бизнес, тъй като родителите ми вече се затрудняват да ръководят хотела сами.

Трудно ли беше в началото, докато бизнесът потръгне?

Аз всъщност съм в едно доста привилегировано положение, защото преди да поема бизнеса, той вече беше потръгнал. Моите родители отдавна построиха хотела и се занимаваха много време с него, така че той вече е едно добре разработено предприятие, което може само да продължава да се развива и подобрява. След всичките ми наблюдения и от скромния ми опит обаче съм се убедила, че най-важното при един хотел е неговото местоположение. А от тази гледна точка бих казала, че сме уцелили в десетката. "Амброзия" хем не е в най-голямата шумотевица, хем е на пешеходно разстояние от главната улица и площада и затова много туристи избират престой при нас.

Разкажете нещо повече за това какво е да сте управител на хотел. Какви са вашите отговорности и задължения като такъв?

Ние сме малък семеен хотел и нямаме много стаи. Затова не се нуждаем и от допълнителен персонал, аз и родителите ми сами се грижим за хотела. Това не прави работата по-тежка, но не я и улеснява. Постоянно уреждаме резервации, изпращаме гости, настаняваме нови, поддържаме базата и имиджа на хотела, обновяваме информацията в интернет и медийното пространство. С две думи - денонощно си има какво да се върши. Ако съдя по количеството работа, направо не мога да си представя какво е да си управител на хотелски комплекс, от онези огромните, с хилядите стаи и многото персонал. Нашият бизнес обаче може да е скромен, но е и също толкова отговорен. Стараем се да обърнем нужното внимание на всеки един наш гост, за да си тръгне доволен и отпочинал.

За финал, с какво ще се обърнете към читателите на Espresso News?

Ако се чувствате уморени и ви е дотегнало от толкова месеци на социална изолация, заповядайте в Сандански - града на слънцето със средиземноморски полъх, легенди, минерални извори и лековит въздух, където ще се заредите с прекрасни емоции, а почивката ви ще е изпълнена с усмивки и незабравими моменти! Елате и просто подишайте - останалото оставете на нас!

Баба Хава - жрицата от Родопите

Материалът е изготвен от Калина Александрова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин