Краят на изкуството?

1443 преглеждания

Анализ на Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София

Изкуството е разнообразна гама от човешки дейности и произведения, създадени с естетична цел, но също така и комуникативна чрез визуални, слухови или изпълнителни материали. Всичко това изразява въображаемите и техническите умения на автора, предназначени да бъдат оценени заради тяхната красота и емоционален заряд. В днешно време изкуството е поставено под карантина заради пандемията, която е погълнала света. Всички театри, киносалони, музеи, галерии са затворени и проблемът е в това, че масовите културни мероприятия вече са напълно забранени.

Културните институции, спрели работа, започнаха да търпят финансови загуби, отразяващи се неминуемо на техните работници. Освен това много от творците не са и на щат в някое определено учреждение и като самонаети лица започнаха да изпитват трудности. Последваха разговори с министъра на културата и множество публични изяви на известни творци, посочващи неблагоприятното положение на изкуството.

Според последни данни загубите на независимия културен сектор доближава 18 млн. лв. като до момента размерът на разходите за несъстояли се културни прояви е 3 201 927 млн. лв.

Музикалната индустрия е също толкова засегната от пандемията коронавирус. Множество концерти, турнета и фестивали са отменени за неопределено време. Проучване на Music Business Worldwide сочи, че световното посещение на Spotify’s Top 200 е спаднало с 11% до 226 милиона слушания през седмицата на 13-ти май. Направено е сравнение с Италия, която е най-сериозно засегната държава от Covid-19.

„Аватар 2”, „Замръзналото кралство 2”, „Матрицата 4”, „Бързи и яростни 9” са само част от заглавията на филмови премиери, които бяха отложени или отменени заради заразата. Филмовата индустрия търпи загуби, които достигат до 20 млрд. долара само през април. Забраните да се събират много хора на едно място, което е неизбежно за фестивалите, доведоха до отмяната на редица събития по света и у нас, например „Евровизия” и Олимпийските игри в Токио. Най-тъжната вест за родните любители на седмото изкуство беше отмяната на „София филм фест”. 72-рото издание на фестивала в Кан, което трябваше да се проведе средата на месец май, също е отменено и мястото е превърнато в приют за бездомни по време на извънредното положения във Франция. Провалянето на събитието донесе загуби от 30 млн. евро.

Издателствата също изнемогват и правят големи намаления на книги в сайтовете си, тъй като малко хора купуват книги в момента. Странно е как изкуството сега страда, понеже в такива моменти ние главно се обръщаме към него - четем книги, слушаме музика или гледаме филми. Това е пример за това как изкуството не ни изоставя. Много от артистите помагат на хората със своето творчество и го правят общодостъпно - Андреа Бочели пя пред катедрала в Италия с директно излъчване, руската опера и балет излъчиха представления, множество музеи предлагат онлайн обиколка като Лувара.

Идва ли краят на изкуството? Ще се възстанови ли то след пандемията? Въпроси, които хората все по-често задават. От финансово-икономическа гледна точка обаче културата е заплашена от това да претърпи големи поражения, които да забавят нейното развитие. Поддръжката на жива творческа сцена изисква постоянни усилия дори и в условия на криза. Най-малкото - за да има култура и след това. Единствената надежда тя да излезе от кризата малко увредена е решително да се предприеме широк спектър от действия, насочени към финансова стабилизация на културните институти.

Една (много) странна птица

Материалът е изготвен от Десислава Панайотова, ученичка в ЧНГ „Ерих Кестнер“, гр. София, за ученическия конкурс „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“

„Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел и с любезното съдействие на:

RollplastAQ Magnit,  BHTCАвтошкола ВасилевиУНСС360 Creative BulgariaVolontimeМания Принт,  ПГ "Велизар Пеев"

Медийни партньори на конкурса са: 

NOVAБНТBulgaria ON AIRДарик радио, Радио FM+noviteroditeli.bgTeen Stationtopnovini.bg

Партньор и домакин на церемонията по награждаване на призьорите в „Работилница за репортери 2020 - Книга на спомените“: Община Враца

Институционални партньори: Община ВрацаОбщина МонтанаОбщина ЧавдарОбщина Елин Пелин