Кръгла маса по проблемите на децата с аутизъм се състоя в Костинброд

1595 преглеждания

На 1 април, по инициатива на община Костинброд, съвместно с Центърът за обществена подкрепа гр. Костинброд се проведе кръгла маса под надслов – „Аутизмът – спектър от поведенческа непреодолимост“.

На събитието присъстваха кметът на община Костинброд - Трайко Младенов, зам.- кметът на община Костинброд - Любен Кънчев, председателят на ОбС Костинброд – д-р Атанас Тенев, представители на лекарското и медицинското съсловие, директори на училища и детски градини, директори на ДСП и бюро по труда, директори и представители на институциите предлагащи социални услуги за граждани и деца – ЦОП и ДРЦДУ.

Сред гостите бяха и представители на фондациите „Конкордия“ и „ФИЦЕ“, чиято дейност е основно насочена към социалната сфера и обучението на сътрудници по социални програми и проекти. Присъстваха и психолози, педагози и родители на деца с аутизъм.

В обръщението си към участниците в кръглата маса г-н Младенов сподели, че досега община Костинброд е участвала предимно с информационни кампании по проблемите на децата с аутизъм и специални образователни подробности, но с настоящата кръгла маса е решила да „затвори кръга“, като покани на дискусия специалисти от социалната сфера, експерти по проблема и НПО–та , родители и педагози.

Представителите на институциите и родителите решиха, като  предложения от кръглата маса, да се създаде регистър на децата с аутизъм и други специални образователни подробности, както и да се създаде група за взаимопомощ между родители на такива деца.

Източник: Община Костинброд