Къщички за книги предлагат четива на открито в Костинброд

1129 преглеждания

Те бяха поставени на 24 май

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Костинброд организира поставянето и зареждането на две къщички за книги. Те са с локация площад „Иван Вазов“, Втори район и площад „Тодор Спасов“, Първи район.

Това са първите две къщички за книги от голямата кампания „Дари, чети и обичай“ – инициатива на кампанията „Живей чисто“ към МКБППМН, реализирана с помощта на Български Червен кръст, и Български Младежки Червен кръст – Костинброд. Те са направени от дърво и са оборудвани с вратички, които да се затварят и книгите при дъжд да бъдат защитени. Очаква се до няколко години такава къщичка за книги да има във всеки кът за отдих и във всяко населено място в община Костинброд. С дарения на книги, в кампанията ‚Дари, чети и обичай“ се включиха много граждани и организации в Костинброд.

Сред първите, които поставиха книги в къщичките бяха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, заедно с председателя на общински съвет – д-р Атанас Тенев, зам.-кметът на община Костинброд – Александър Ненов, директорът на Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ – Светослав Иванов, учители и ученици от 8 и 9 клас.

Всеки желаещ може да вземе книга и като я прочете – да я върне. Може да направи и замяна на книга – да вземе една, да остави друга. След като я прочете отново да я върне.

Община Костинброд ще се погрижи да има постоянен обмен на книги и хората да могат да се докоснат до по-широк асортимент и повече литературни жанрове. Да прочетат повече книги, да се запознаят с повече автори, да получат повече знания. Да си изградят един по-широк образ на света.

Всички жители на град Костинброд могат да се възползват от къщичките за книги. Сред подарените книги има и такива от местни автори, асортиментът е разнообразен и с времето ще продължи да се обогатява. Общината е поставила и всички свои издания, като книгата за „Св. Петка“, за „Шияковския манастир“ и „Скретиска“.

Къщичките за книги очакват своите читатели, които да се насладят на историите, които се крият в страниците им.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук