МЗ и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват поставянето на бустерна доза не по-рано от 3 месеца след завършен ваксинационен курс

602 преглеждания

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата

Ръководството на Министерството на здравеопазването разгледа и одобри следните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката:

  • При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).
  • иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Министерството на здравеопазването препоръчва на всички български граждани да се ваксинират срещу COVID-19 с оглед предстоящата епидемична вълна. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край.

Източник: МЗ, снимка: pixabay

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук