Магията на фолклора завладява Пролеша с „Окни, па тропни!“

1833 преглеждания

Фолклорният фестивал ще се проведе на 14 септември

Фолклорният фестивал „Окни, па тропни“ за пета поредна година ще потопи жители и гости на китното село Пролеша в магията на българския фолклор. Културната проява ще се проведе на 14 септември от 10:30 ч. на площада в селото. Организатори са НЧ „Светлина-1924“, кметство Пролеша и Община Божурище.

Специални гости на „Окни, па тропни“ 2019 са квартет „Славей“ и ансабъл „Средец“, а водещ на събитието ще бъде Рангел Вангелов.

Според регламента, всяка творческа група ще представи своя репертоар от две хора или песни с максимална обща продължителност до шест минути. Едното изпълнение трябва да бъде от Шопска етнографска област. Облеклото е по преценка на участниците, но организаторите споделят, че биха се радвали изпълнителите да бъдат с български носии.

Фестивалът няма конкурсен характер, не се изисква такса за участие и не са поставени ограничения за възрастта любителите на фолклора, които ще се включат.

Музикалния съпровод може да бъде с жива музика, CD или на USB флаш памет. Всяка група ще получи Грамота за участие, придружена със символа на фестивала.

Организаторите си запазват правото да видеофилмират и фотозаснемат изпълненията на участниците в конкурса с цел създаване на архив на мероприятието, като същите няма да бъдат използвани с търговска цел, с което да се наруши Закона за авторското право и сродните му права, подчертават те.

EspressoNews