Мария Косса: „Ако ние не отиваме в Африка, то правим така, че тя да дойде при нас“

1829 преглеждания

Жената с африканска кръв ще води уъркшоп по афро денс по време на фестивала

EspressoNews представя Мария Косса - една от екзотичните изненади на мини фестивала Free Spirit Day, който ще се проведе на 29 септември от 12:00 ч. във Fabrica 126. Жената с африканска кръв ще води уникален уъркшоп по афро денс, който е част от програмата на събитието.

Здравейте, разкажете ни повече за себе си?

Аз съм артист - изследовател, идеалист, мечтател, вярващ в доброто човек.

Майка Ви е от България, а баща Ви от Мозамбик. Те се запознават, когато той е студент тук. Преди години искахте да посетите родното му място. Успяхте ли да изпълните тази своя мечта?

Все още не съм сбъднала тази своя мечта, но вече имам съвсем ясна представа как ще се случи. С моята духовна спътница се шегуваме, че ако ние не отиваме в Африка, то правим така, че тя да дойде при нас. В тази връзка се срещам с Африка все по-активно в последните четири години посредством дейността, с която захранвам цялата си енергия.

С какво се занимавате в момента?

В момента преподавам африкански танци. Веднъж в годината организираме голямо фестивално събитие, което да закрепи диалога между българската и африканските култури. Като човек с корени от два континента, намирам голямо удовлетворение да въвличам обкръжаващите ме заедно с мен в това своеобразно пътешествие към нови светове.

С какво Ви грабнаха африканските ритми и движения?

Езикът на африканските танци позволява да се говори с много метафори. Това ме грабна. За мен африканският танц представлява призив на тялото и душата към свобода.

Какво представляват африканските танци?

Характеристики на африканския танц са връзка със земята, полицентричност, изолации. Те изискват много енергия, но след това ти я връщат десетократно. Африканските танци са социални танци, които дават началото на много от съвременните танцови стилове -хип-хоп, брейк, суинг, кизомба и др. Много успешно африканските танци могат да разнообразят кардио и фитнес програмата на хора, които се грижат за здравето и външния си вид, че те не поставят ограничения по отношение на пол и възраст.

Тази култура има ли почва у нас?

Еволюцията подкрепя силните и смелите. Акцент от бъдещето на човечеството е в това да се срещне с различния и да го приеме такъв какъвто е. От собствен опит мога да твърдя, че у нас хората са отворени към африканската култура, вероятно защото ние имаме доста общи неща с нея.

Според теб има ли африканска общност в България?

В България има  общности от африканци от Нигерия, Судан, Кот д‘Ивоар, Етиопия, Конго и др. Има и общност от българи, които са влюбени в Африка. Като започнах да изследвам тази култура, научих, че много хора преди мен действат много активно за разпространението й извън Горещия континент – Цветан Цветанов (но не политика), Петя Стойкова, Пепа Пенева ( Open Space Foundation), Михаела Стойкова ( Операция Плюшено мече), Даниел Делибашев (Усмивки за Африка), Деян Петров (Ямбадон), Петър Йорданов-Бъни (Оратница), Петър Тодоров (Мерудия), Пиеро Епифания (Ritmos Negros), Владимир Стефанов и Наум Шаманов (Джембуря), Мария Никифорова и др.

Защо се съгласи да вземеш участие във фестивала Free spirit day 2018?

Съгласих се да се включа във фестивала Free Spirit Day 2018, защото идеята му докосва много от моите лични идеали за съществуване. В програмата силно се застъпват принципите за свобода, разнообразие, веселие, придобиване на ново знание, чрез забавление.

EspressoNews

Тагове