Министерски съвет прехвърли правото на управление на резиденцията „Скретиска” на Община Костинброд

1275 преглеждания

Предоставянето на имотите на общината ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво

С решение на Министерски съвет от 31 октомври, за срок от 10 години, се прехвърля правото на стопанисване и управление на резиденция „Скретиска“ на Община Костинброд.

Имотите се намират в местността „Градището“ и попадат в териториалния обхват на групова археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“ - „Късноантична резиденция Скретиска/ранновизантийска Кретискара и Ротонда“. Предоставянето на имотите на общината ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионален исторически музей - София.

Архитектурният комплекс на резиденцията е най-значителният сред известните сродни по предназначение комплекси на днешната българска територия. Той е един от най-големите резиденциални комплекси, известни изобщо в Римската империя. Дължината му възлиза на около 140 м., а максималната му ширина е не по-малка от 110 м. Общата площ на археологическия обект надхвърля 20 дка. Големият разцвет на Сердика, включително и на прилежащата му „Скретиска” се осъществява при император Галерий /293-311г./. В църковно-политически план неговото най-велико дело, което рязко ще повлияе и върху образа на родния му град Сердика, е издаването на Едикта на търпимостта през април 311 година. Началото на легитимното християнство със сигурност е дадено в този район. Не случайно Вселенският сердикийски събор започнал през 343 г. се е състоял в Сердика и Скретиска в продължение на три години с участието на повече от 300 християнски религиозни водачи. След смъртта на император Галерий, Константин Велики трайно е резидирал в резиденция „Скретиска”, изчаквайки изграждането на новата си столица Константинопол.

Редовните разкопки на археологическия обект в м. Градището започват през 1973 г. и, с известни прекъсвания, продължават до 1994 г., включително. Последните инцидентни теренни проучвания са осъществени през 2004 и 2008 г. От 1973 до 1992 г. ръководител на разкопките е Виолета Божилова от НАИМ-БАН. Осъществените проучвания от 1993 г. насетне са под ръководството на проф. д-р. Венцислав Динчев. „Скретиска” е първокласен паметник на европейското и световното културно-историческо наследство.

EspressoNews

Снимки: Община Костинброд