Момчил Неков: Важно е изборът на система за етикетиране на храните на предната страна на опаковката да стъпи на научна основа, за да не се компрометират цели икономически сектори

500 преглеждания

"Не трябва да разделяме храните на добри и лоши, защото няма здравословни и нездравословни храни"

„Важно е изборът на система за етикетиране на храните на предната страна на опаковката да стъпи на солидна научна основа и недискриминационна политика, за да не се компрометират цели икономически сектори“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който взе участие в събитие за представяне на схемата за етикетиране на хранителните стойности Nutrinform Battery, предложена от Италия в рамките на преговорите за хармонизиране на системата за етикетиране на равнище ЕС. Събитието бе организирано от посолството на Италия в София в сътрудничество с Федералиментаре и Конфиндустрия България и бе открито от посланик Джузепина Дзара, като събра представители на дипломатическия корпус и научната общност, хранителната индустрия и институции.

„Не трябва да разделяме храните на добри и лоши, защото няма здравословни и нездравословни храни, има повече или по-малко здравословни диети“, заяви Момчил Неков. Той посочи, че е важно да бъдат защитени традиционните родни продукти, чиито ползи за здравето са доказани отдавна, както и потребителите да бъдат обучени.

„Очакваме законодателно предложение от Европейската комисия в рамките на Стратегията „От фермата до трапезата“ и затова темата за хармонизираното етикетиране на хранителната стойност върху лицевата страна на опаковката е важна за нас, за бизнес операторите в областта на храните, също и за българските потребители“, заяви заместник-министърът. Той допълни, че целта на промените е потребителите да получават изчерпателна информация за състава и съдържанието на хранителните продукти.

„При избора на система трябва да отчетем следните критерии: тя трябва да дава информация и оценка на хранителната стойност на продуктите, да помага за вземането на решения от полза за здравето, да се основава на коректност и свободен пазарен избор, като при това е ясна и не затруднява потребителите“, каза в заключение заместник-министърът.

Източник и снимки: Министерство на Земеделието

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук