На 30 март в Златуша ще се проведе разходка/поход по горските пътеки край сондажите

1382 преглеждания

Сборният пункт е преди каменния мост в селото

На 18 март, в Божурище се проведе протест против проучвателните дейности и добива на злато и ценни метали на територията на общината. По-рано тази година инвеститор в областта на златодобива обяви за инвестиционно намерение, което обхваща голяма площ, а именно 195km².

В първото тримесечие на годината вече са проведени редица геоложки проби на почва и скална маса, а във второто тримесечие инвеститора планира и вземането на сондажни проби с обща дълбочина от 3000 метра. Единадесет от планираните сондажи се намират в горска територия между селата Златуша и Росоман.

Общинската власт в лицето на кмета и общинските съветници, както и гражданите в общината са силно притеснени от извършването на подобни дейности и са твърдо против тях.

Общината работи и в посока за организиране на местен референдум.

На 30 март (събота) от 10:00 часа в село Златуша е планирана разходка/поход по горските пътеки край сондажите. Сборният пункт е преди каменния мост в Златуша (от към София). Пътеката е дълга около 3 км, като започва и свършва на едно и също място. Подходяща е за деца. Желаещите да се включат в инициативата е необходимо да са с подходящо обувки и дрехи (тъй като на места е малко по-стръмно и е възможно да има и кал), храна и вода, тъй като в селото няма магазин.

Повече информация за събитието Разходка до сондажите можете да намерите във Фейсбук на: https://www.facebook.com/events/1161579206376147/?ti=ls 

Златуша

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук