На Атанасовден осветиха реновираната сграда на Здравния дом в село Петърч

528 преглеждания

По традиция, събитието бе съпътствано от тържествен водосвет

На 18 януари, когато Православната почита Св. Атанасий Велики, в Петърч бе осветена напълно реновирана сграда, предназначена за Здравен дом. По традиция, събитието бе съпътствано от тържествен водосвет, който отслужи отец Желязко Симонов, от храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“, село Петърч.

На събитието присъстваха кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, кметът на село Петърч – Борислав Борисов, заместник-кметове на община Костинброд – инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и Александър Ненов, председателят на Общински съвет-Костинброд – д-р Атанас Тенев, общински съветници: Даниела Станкова, Камелия Велкова, Мариян Младенов, Анелия Велева, Димитър Григоров, Марияна Кръстанова, Димитър Найденов и Валентин Делчев, секретарят на Общинска администрация-Костинброд – Валя Иванова, Анита Кръстанова – главен счетоводител на Община Костинброд, д-р Стаменова –  практикуващ лекар в Здравен дом-Петърч, Василка Владимирова – директор на ДГ „Виолина“, Нели Спасова – директор на ОУ „Отец Паисий“, село Петърч, Силвия Миланова – секретар на НЧ „Нов живот“, кметове на населени места, директори на дирекции, служители на Общинска администрация и жители на село Петърч.

След водосвета кметът на Петърч, Борислав Борисов, поздрави всички присъстващи и подчерта, че още едно обещание към жителите на най-голямото селото в община Костинброд бе спазено, като Общинската администрация успя да отдели средства за реновирането на Здравния дом в село Петърч.

Това е третата реновирана сграда на Здравен дом в община Костинброд. През 2022 година бяха реновирани здравните домове в селата Опицвет и Драговищица.

Кметът на община Костинброд, Трайко Младенов, поздрави всички жители на Петърч:

„Честит празник! Честит Атанасовден! Първо искам да изкажа благодарност към целия общински съвет. За пореден път доказаха, че по важните въпроси се вземат единодушно решения.

Ще направя кратка равносметка за изминалите три години. От 2019-та година до сега преживяхме Ковид епидемия, множество избори, правителство, което дълго време не работеше, военни конфликти и инфлация. И въпреки това, ние успяхме да реновираме три сгради, предназначени за здравни домове, в селата Петърч, Опицвет и Драговищица.

В село Петърч успяхме да реализираме един от най-големите проекти за водопровод, с нови сондажи и помпена станция. А в момента, Общинската администрация работи по проект за нова канализация и пречиствателна станция за отпадни води на селото. Освен подземна инфраструктура, изградихме и надземна такава. Напълно бе реконструиран пътят от гара Петърч до селото. В последната половин година Община Костинброд успя да се пребори за всички пътни връзки с бъдещата магистрала „Европа“.

Реализирахме и голям ремонт в детска градина „Виолина“, която вече е с нов покрив, топла връзка и нова яслена група. Направихме проект за ОУ „Отец Паисий“ като предстои да се преборим за неговото реализиране.

 Вече е готова и новата подпорна стена в село Петърч, за която минало правителство ни спря финансирането и въпреки това ние я направихме! През настоящата година, освен Здравния дом, ще обновим настилката на спортното игрище и ще се работи по подобряването на инфраструктурата на селото.

Всичко това е за село Петърч! Благодарение на работата на общинска администрация, на кмета Борислав Борисов и на целия общински съвет! Честита придобивка! Бъдете здрави!“.

Председателят на Общински съвет-Костинброд, д-р Атанас Тенев допълни, че в момента се ремонтира вторият етаж на поликлиниката в град Костинброд. Очаква се през следващите месеци там да се отвори съвременен диагностичен център, разполагащ с рентгенов апарат, мамограф и ултразвуков диагностичен апарат. На същия етаж ще се отворят кабинети за специализирана медицинска помощ. За тази цел община Костинброд и общински съвет-Костинброд са осигурили необходимото финансиране.

Така поликлиниката в град Костинброд през 2023 г. ще разполага с различни специалисти, като на първия етаж са личните лекари, Спешна медицинска помощ и аптека, на втория етаж медицински център с рентген и четвъртият етаж - социални центрове: Център за социална рехабилитация и интеграция, Патронажна грижа и дирекция „Социално подпомагане“.

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук