На Три уши край Драгоман почетоха загиналите български войни в боевете за София

2586 преглеждания

Мемориалната плоча е поставена през пролетта на 2017 г.

На 5 ноември, с освещаване на паметна плоча на поручик Боян Ботев и панихида-помен бе почетена паметта на загиналите на Три уши край Драгоман български войни, в решителните боеве за София на 5-ти, 6-ти и 7-ми ноември 1885 г. по време на Сръбско- българската война.

Инициативата за поставянето на мемориалната плоча е на група съмишленици, които с дарителски средства и доброволен труд поставиха плочата на поручик Боян Ботев на Три уши.

Боян Ботев е най-малкия син на Калоферския възрожденец Ботьо Петков и Иванка Ботева, брат на великият поет и революционер Христо Ботев и на генерал-лейтенант Кирил Ботев, също участник в национално освободителното движение и водената от Христо Ботев чета по време на Априлското въстание.

19 годишният юнкер във военното училище на княжество България е мобилизиран и зачислен в седма рота на 5-ти Дунавски пехотен полк след Съединението, като взема участие в защитата на позициите край Сливница по време на Сръбско-българската война.

На 7-ми ноември, при атаката на сръбските позиции на Три уши, Боян Ботев е ранен и прободен с щикове, но въпреки това продължава участието си в боя и поваля двама противници. Умира от тежките рани на 10 ноември в София. Посмъртно е произведен в чин поручик.

Брат му Кирил по време на "войната на капитаните" е командир на ескадрон, като през 1912 г. е произведен в чин генерал-лейтенант заедно с още пет български офицери.

Атаката на нож при Три Уши е водена от капитан Марин Маринов и се провежда на 7-ми ноември 1885 г.

Капитанът, също е тежко ранен и умира на 18-ти декември. След успешната контраатака на младата българска армия на 7-ми ноември, сръбските сили са изтласкани от България и сраженията продължават на сръбска територия.

EspressoNews

*Снимки: Лозан Миладинов