Над 400 танцьори ще участват във фестивала „Врачанска пролет“

1311 преглеждания

Откриването е на 19 април

Над 400 танцьори от 20 състава от Молдова, Албания и България ще вземат участие в концертите на 13-тия Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”, който се организира от Община Враца от 19 до 22 април 2019 г.

Откриването на културната проява е на 19 април 2019 г. от 18:00 ч. пред Драматично-кукления театър на площад „Христо Ботев”, където участващите състави ще представят кратки танцови визитки.

Два концерта ще се състоят в събота на Лазаровден - 20 април. Първият концерт е с начален час 11:00. На фестивалната сцена на централния площад освен  обичаят „Лазаруване” със свои изпълнения ще се представят състави от България. Гала-концертът, в който участие ще вземат състави от Молдова, Албания, състав при Посолството на Индонезия и България, започва в 18:00 ч. в градска концертна зала. Входът е свободен.

ХІII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет” ще продължи и на Цветница-21 април, неделя, с дефиле, което тръгва в 10:30 ч. от паметника на „Св. Софроний Врачански” и концерт  от 11:00 ч. на фестивалната сцена пред Драматично-куклен театър-Враца.

Фестивалът е член на ЦИОФФ-международна организация на танцовите фестивали.

Целта на празника е да се популяризира танцовото изкуство на различни български региони, както и запознаване с фолклора на гостуващите държави. Фестивалът е възможност за създаване на нови контакти и приятелства, както и възможност на гости от различни страни и региони да разгледат интересни туристически обекти и природни дадености на Враца.

Участници:

Ансамбъл за народни песни и танци „Стругураш”- Молдова

Танцов ансамбъл „Скампа” – Албания

Танцова група за арменски фолклор „Наири”

„Очарователните рози на Архипелага”- състав при Посолството на  Република Индонезия в България

Танцов състав при Национално училище за танцово изкуство- София

Танцова формация „Фалмис”- София

ПТС „Хемус“ – Враца

АНПТ „Вратица”  при НЧ „Развитие1869” - Враца

Детска танцова школа при АНПТ „Вратица”  при НЧ „Развитие1869” –Враца

ПДТС „Радост” при ЦПЛР-ЦРД Враца

Танцова формация „Магнифика“ – Враца

Сурвакарска група при НЧ „Иво войвода-1928”, с. Долна Секирна, област Перник

Състави от областите София, Враца, Видин и Плевен