Над 400 участници се включиха във фолклорния фестивал „Хайдушки ручей“

4158 преглеждания

Вижте кои са победителите

На 4 юни, в костинбродското село Градец се проведе традиционният фолклорен фестивал „Хайдушки ручей“. Негови организатори са НЧ „Труд и просвета 1941“ и Кметство Градец, като фестивалът е подкрепен и от Община Костинброд.

Фестивалът се провежда за девета поредна година, като с всяка изминала година се разраства все повече. В тазгодишното му издание участваха над 20 състава с над 400 участници от цялата страна. Участие във фестивала взеха групи, самодейни и професионални състави, ансамбли и индивидуални изпълнители, в областта на българския фолклор.

Празникът беше открит от кмета на община Костинброд – Трайко Младенов. На сцената бяха поканени и зам.- кметът Александър Ненов и Снежана Радева – секретар на читалището.

В речта си кметът Младенов приветства всички с добре дошли, пожела успех на съставите и призова всички участници и гости да продължават все така да популяризират и съхраняват българските традиции и фолклор. Г-н Младенов отбеляза, че село Градец отскоро се радва на нов площад. Подчерта, че в читалището тече ремонт, който ще завърши с изграждането на изцяло нов покрив.

Заместник-кметът Ненов отбеляза, че за него е удоволствие да присъства за пореден път на фестивала, в едно от най-красивите села на територията на община Костинброд. Той отправи апел към всички участващи да продължават все така да развиват българското творчество и фолклор, и да пазят традициите живи. Подчерта, че приоритет на община Костинброд е опазването на културните ценности и българщината.

Целият следобеден ден в красивото българско село Градец звучаха български ритми и се танцуваха български народни танци, съчетани с безброй усмивки на всички малки и големи любители на фолклора.

Журито, в състав: Екатерина Михайлова-Радулова – дългогодишен учител по изобразително изкуство и музика, и г-жа Радостина Костадинова – преподавател по народни танци в Национален учебен комплекс по култура, наградиха най-добрите участници.

В категория „Танци“ победителите са:

Детски танцов състав:

1. ДТС „Зора“, Маслово

2. НЧ „Изгрев 1921“,  с. Волуяк

3. СУ „Д-р Петър Берон“

Танцов състав:

1. Ансамбъл „Гоце Делчев“

2. ТС „Ритми“, гр. Костинброд

3. ТС „Релакс“, с. Петърч

Специална награда от журито за най - стилна група, получи ТС „Зора“, кв. Маслово.

Клуб:

1. НЧ „Изгрев 1921“, с. Волуяк

2. „На мегдана“,  гр. Монтана

3. НЧ „Пробуда1908“,  кв. Сеславци

В категория „Песни“ наградените са:

Солисти:

1. Свилена Тодорова, с. Волуяк

2. Спаска Борисова, с. Ресилово

3. Петя Димитрова, гр. Костинброд

3. Савина Савова, гр. Костинброд

Певчески групи:

1. Певческа група за автентичен фолклор, гр. Ихтиман

2. Женска певческа група НЧ „Пробуда 1908“, кв. Сеславци

3. Група за фолклор „Люлинци“

3. Детска певческа група НЧ „Изгрев 1921“, с. Волуяк

Община Костинброд вече се подготвя за следващия фолклорен фестивал – „Шопски наниз“. Неговото 13 издание ще бъде на 9, 10 и 11 юни, когато гр. Костинброд отново ще бъде център на фолклора и културните традиции.

Повече снимки от фолклорния фестивал „Хайдушки ручей“ може да разгледате ТУК

Източник и снимки: Община Костинброд

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук