Над 45 състава и индивидуални изпълнители се включиха в първите дни във фолклорната надпревара на Регионалния преглед за събора в Копривщица

410 преглеждания

Регионалният преглед започна на 9 юни в Костинброд

Над 45 самодейни състава представиха красиви и автентични български фолклорни ритми в  първите два дни от Регионалния преглед за Софийска област – подготвителен етап за най-авторитетното издание за фолклор у нас, признато от ЮНЕСКО – Националният събор на народното творчество, който се провежда на всеки пет години в Копривщица.

Регионалният преглед започна на 10 юни в Костинброд. Авторитетно жури, ръководено от доц. Д-р Анна Щърбанова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН оценява самодейците.

Областният управител на Софийска област Дарина Николаева изрази убедеността си, че Софийска област, която е изключително богата на фолклорни извори, обичаи и традиции, ще представи най-добрите си образци.

На 12 юни, представянето на самодейните състави в Народно читалище „Иван Вазов 1947“ в Костинброд приключва с програма от 10.00 ч. до 12.30 ч.

Най-добрите самодейци ще бъдат представени в Копривщица. XII-ят Национален събор на народното творчество ще се проведе във възрожденското градче на 5, 6 и 7 август 2022 г. Създаден през 1965 г., Националният събор на народното творчество в Копривщица има световно признание – от декември 2016 г. той е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По свой живописен начин съборът представя традиционни обреди и празници, фолклорни песни и танци, българските занаяти. Основни организатори са Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Източник и снимки: Областна администрация - Софийска област, пресцентър

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук