Нанси Йорданова от Драгоман спечели конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

1651 преглеждания

Наградата на победителката бе връчена лично от Министъра на туризма

Ученинчката Нанси Йорданова от гр. Драгоман е големият победител в конкурса за детска рисунка на тема „Моята ЕДЕН дестинация в България“. Нейната рисунка е на тема „Параклис „Св. Атанасий Велики“ – Неделишки манастир“ и получи 129 точки от оценката на журито. Награждаването на победителите в детския конкурс се проведе на 22 февруари 2019 г. на знаковото място, сред археологическите разкопки на древна Сердика в центъра на София. Наградата на победителката бе връчена лично от министъра на туризма – Николина Ангелкова, която поздрави всички участници в надпреварата и ги поощри за желанието да покажат своите родни места и богатството на България чрез своето изкуство.

Непосредствено след талантливата Нанси от Драгоман, със 128 точки журито подреди две подгласнички на победителката на второ място - Николета Маринова от гр. Каварна и Ралица Ганева от Попово. Награди получиха класираните на трето място Ивана Кунева от гр. Луковит със 124 точки и Стела Петрова от гр. Мездра също със 124 точки. Четвърто място и поощрителна награда получави и Диляра Реджебова от гр. Ардино със 121 точки. 

Тазгодишната надпревара в конкурса бе изключително оспорвана, информират от Министерството на туризма. В него се включиха повече от 250 рисунки. Всички творби бяха оценявани от, както от професионално жури, така и с гласуване на фейсбук страницата на Министерството. Фейсбук вотът бе спечелен Катерина Гетова от гр. Мездра, с рисунка на тема „Църквата Св. Георги в нашия град“, която получи 912 лайка. На второ с 812 харесвания е рисунката „Провъртеника – природно скално образувание“  на Елена Стилиянова, от гр. Луковит, а на трето - Емине Дрангова от гр. Белица, чиято творба изобразява момиче от града и има 554 лайка.

Министър Ангелкова откри и изложба от 60 пана с детските творби. Рисунките, които са изложени, са тези, които са получили най-много харесвания във Фейсбук страницата на министерството в периода на провеждане на конкурса. Тя информира, че те ще бъдат изложени и на други места в страната, изложбата ще гостува и на Народното събрание по повод 140 години парламентаризъм. Предвижда се детските картини да бъдат показани също на летище София. Събитието бе уважено и от кмета на община Драгоман, г-н Андрей Иванов, който поздрави участниците в надпреварата и участва в церемонията по връчването на наградите на отличените.

Част от  ЕДЕН мрежата на България са 17 града от цялата страна - Ямбол, Драгоман, Ардино, Чавдар, Мездра, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белоградчик, Белица, Сапарева баня, Каварна, Враца, Странджа, Казанлък и Кърджали.

EspressoNews