Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за началото на Рождественския пост

733 преглеждания

Постът започва на 15 ноември и ще продължи до 24 декември

„Възлюбени в Господа чеда на Светата ни църква, в първия от благодатните дни на Рождественския пост се обръщаме към всички вас с пожелание за мир в душите и сърцата, духовна бодрост и още по-силно утвърждаване във вярата ни в Христа Спасителя, за Чието достойно посрещане ще се подготвяме през предстоящите ни четиридесет дни до Неговото дивно Рождество. Нека тези дни да бъдат време на истинско покаяние и усърдна молитва, на дейна любов и милосърдие към онези, които имат нужда от нас и нашата духовна, и материална подкрепа. Да оделотворяваме любовта си към Богомладенеца в осъзната, непресторена, жертвена любов към ближния - любовта, на която ни научи Сам Христос и с която Сам Той пръв ни възлюби“, пожелава Негово Светейшество в обръщението си.

Се казва в обръщението на предстоятеля на Българската православна църква в обръщението му към православното паство. Рождественският пост започва от 15 ноември и ще продължи до 24 декември - Бъдни вечер, съобщават от Българската патриаршия. Той е втори по своята продължителност след Великия пост и продължава 40 дни. През първата седмица и от 20 до 24 декември, включително, се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.

„В дните до пресветлото Христово Рождество нека усилим молитвите си и за всички невинни жертви на продължаващите и все повече разрастващи се в света военни конфликти. Да молим Всемилостивия Бог да упокои при Себе Си загиналите, а на онези, които трагедията на войната лишава от дом и прехрана, които ранява телесно и душевно, и разделя от техните близки и обични, да дарува Своята благодатна помощ и закрила. Мирът и любовта на Богомладенеца Христа да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!“, допълва своята благословия българският патриарх Неофит.

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук