Нови симптоми за коронавирус: липса на обоняние и вкус

1387 преглеждания

Най-честите симптоми на Ковид-19 са висока температура, суха кашлица и задух

Британската асоциация по оториноларингология обяви, че асимптоматичните пациенти – заразените с Ковид-19, които нямат температура или кашлица, могат да изпитат загуба на обоняние или вкус като симптоми. Тази нова симптоматика засега не е потвърдена от СЗО или Британското министерство на здравеопазването.

„Доказателствата от други страни са, че входната точка за коронавируса често е областта на очите, носа и гърлото”, поясняват от асоциацията, пише vesti.bg.

„Ние също така идентифицирахме нов симптом (липса на обоняние и вкус), който може да означава, че хората без други оплаквания, но само със загуба на този усет, е възможно да трябва да се самоизолират отново за намаляване на разпространението на епидемията”.

Най-честите симптоми на Ковид-19 са висока температура, суха кашлица и задух, но към тях трябва да се прибавят и временната загуба на вкуса и обонянието, обявиха и френските здравни власти.

За такива проблеми свидетелства и първият диагностициран със заболяването баскетболист от НБА в САЩ, французинът Руди Гобер. „Искам да споделя с вас нещо ново, загубата на вкуса и обонянието определено са част от симптомите. Не бях способен да помириша или усетя вкуса на нищо в продължение на четири дни. Някой от вас преживял ли е същото?”, попита в Туитър спортистът.

Just to give you guys an update, loss of smell and taste is definitely one of the symptoms, haven’t been able to smell anything for the last 4 days. Anyone experiencing the same thing?

— Rudy Gobert (@rudygobert27) March 22, 2020

Домашни животни могат да бъдат водени на ветеринар и разхождани в парка
Забранява се на лица под 60-годишна възраст да посещават
Министър Вълчев: „Няма да има нулева учебна година“
България забрани влизането на граждани, пристигащи...

Снимка: freepik.com

Информация за коронавирус COVID-19 за граждани:

Актуализирани въпроси и отговори относно новия коронавирус

Подготовка на работното ви място за COVID-19

Препоръки за лица, пътуващи до области и държави с регистрирани случаи на COVID-19

Как да предпазим себе си и околните

Временни насоки за почистване в обекти в контакт с COVID-19, различни от лечебни заведения

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на Министерството на Здравеопазването: 02 807 87 57

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук
 
 
 



Тагове