Няма национална криза заради протестите в цялата страна, смята министърът на транспорта

1069 преглеждания

Росен Желязков коментира неделното гражданско недоволство

Няма предпоставки да се обобщи, че в страната има криза. Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира в ефира на Nova вчерашните протести в десетки градове от страната, които започнаха заради високите цени на горивата и намеренията за увеличаване на застраховката „Гражданска отговорност“, но впоследствие към тях протестиращите прибавиха и други теми на недоволство.

Припомняме, че жителите на над 30 български града организираха протести по места. Стигна се до блокади и километрични задръствания в градовете и на международни пътни артерии за часове. Сред блокираните пътища бяха АМ „Тракия“, АМ „Люлин“, главния път Е-79, пътя София-Варна, пътя към прохода „Витиня“ и други. Освен по-ниски цени на горивата и справедливо определяне на цената на застраховката „Гражданска отговорност“, протестиращите, солидарни с майките на деца с увреждания, поискаха и оставката на вицепремиера Валери Симеонов, както и подобряване на стандарта на живот у нас, справяне с корупцията по високите етажи и други. В София, под прозорците на Министерския съвет, недоволните граждани скандираха „Оставка!“.

Министърът поясни, че правителството няма отношение към цените на горивата, тъй като те се определят от процеси извън пределите на страната. Ситуацията от последните дни на нестихващо гражданско недоволство Желязков описа като „Създаване на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат".  

 Министърът на транспорта подчерта, че недоволството на хората не е адресирано към неизпълнение на програмата на правителството, каквото всъщност няма, а недоволството е по принцип. Той допълни, че няма правителствена и парламентарна криза и посочи позитивните за страната параметри като щедрия проектобюджет за 2019 г., ясен икономически растеж и рекорден БВП.

Росен Желязков коментира и състоянието на БДЖ след като тримата членове на висшето ръководство на компанията подадоха оставки през миналата седмица. Предстои мениджърският екип на БДЖ да бъде подновен, но и редуциран, коментира транспортният министър и допълни, че според него  пътническите влакове имат сериозна нужда от ремонт, за да гарантират сигурността на клиентите на железницата.