Областният управител в ролята на медиатор между общините Костинброд и Пирдоп и Института по почвознание „Никола Пушкаров“

433 преглеждания

Областният управител на Софийска област Иван Иванов влезе в ролята на медиатор като инициира среща между кметовете на Костинброд и Пирдоп и ръководството на Института по почвознание, агротехника и защита на растенията „Никола Пушкаров“. Повод за срещата стана желанието на двете общини да получат за стопанисване имоти на института.

Още по време на разговорите си с областния управител Иван Иванов преди по-малко от месец кметът на Костинброд Трайко Младенов постави въпроса за облагородяването и стопанисването на имот на Института по почвознание, намиращ се в Костинброд. Част от имота не се използва от години, занемарен е и е зле стопанисван. „Желанието на общинската администрация, както и на всеки един жител от града, е да разполагаме  с градски парк. Имотът, в който се намират столетни иглолистни и широколистни дървета, би бил един невероятен парк на града. В близост до късноримска резиденция "Скретиска", с изградена инфраструктура като алеи за каране на колело, пейки и зони за отдих - той би се превърнал в идеално място за почивка със семейството в почивните дни“, заяви кметът Трайко Младенов.

Директорът на Института по почвознание проф. Ирена Атанасов заяви готовност за намиране на решение по проблема като подчерта, че ще информира Дирекционния съвет на института и ще изиска мнение. По думите й част от този терен се използва активно за опитно поле на института.

Областният управител Иван Иванов приветства и двете страни като посочи, че един съвместен проект – между общината и института, с използването на местната Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство, би бил добър вариант за развитие.

Вторият въпрос, който бе дискутиран на срещата днес, бе предоставянето на 400 кв.м. на Община Костинброд за изграждане на кръгово кръстовище с оглед на инвестицията, която Coca-Cola HBC е направила по разширяването и модернизирането на завода в Костинброд.

Двете страни се разбраха за втора, работна среща, на която на място да се уточнят детайли и се пристъпи към решаването на въпросите.

Областният управител Иван Иванов представи пред ръководството на Института „Пушкаров“ и желанието на Община Пирдоп да стопанисва къщата-музей на Никола Пушкаров в града. Проф. Ирена Атанасова и екипът й и тук заявиха готовност за решаването на казуса по най-добрия и за института, и за общината начин.

Източник и снимка: Областна администрация - Софийска област, Пресцентър             

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук